Zilisteanu: Este posibil sa existe si alte banci care ies din Prima Casa

ANALIZE / COMENTARII

22.07.2009 - The Money Channel
Zilisteanu: Este posibil sa existe si alte banci care ies din Prima Casa

Guvernul va aproba, in sedinta de astazi, actele normative necesare pentru ca toate bancile interesate de programul "Prima Casa" sa poata acorda credite cu garantie de stat. Astfel, vor putea fi incluse in program si locuintele noi pentru care dezvoltatorii au luat credit bancar.

Analistii imobiliari spun insa ca problemele Programului Prima Casa sunt mult mai complexe, iar retragerea ING din program reprezinta doar un prim semnal.

Specialistii sunt de parere ca exista riscul sa mai vedem si alte banci, pe langa ING, care fug de "Prima Casa".

"Daca va exista o fisura care ar putea periclita derularea normala, lina a acestor credite, sigur ca bancile ar putea sa se retraga. Intalnirea de joi va fi una decisiva in legatura cu soarta acestui program", a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Radu Zilisteanu considera ca programul a fost construit cu greu. In plus, spune analistul imobiliar, castigurile bancilor sunt foarte mici, deoarece costurile de finantare sunt mari.

"Pana acum cateva zile, fusesera date numai 5 sau 6 credite. Intre timp, cred ca au mai crescut, dar sunt sub 100", spune Zilisteanu.

Efectul "Prima Casa" ar trebui sa fie de 17-18 mii de credite, insa raportat la numarul de tranzactii care se fac in mod normal pe an, adica cateva sute de mii, cifra pare mica, sustine Radu Zilisteanu.