Zgirie-nori printre blocurile din Pantelimon sau Titan

PROIECTE / DEZVOLTARE , Constructii

28.10.2007 - Cotidianul

publicat pe 20.08.2007

 

Constructii de tip zgirie-nori se vor ridica la periferia Capitalei. In prezent exista doar proiecte, nu si cladiri care sa se incadreze in aceasta categorie.

Scumpirea terenurilor din zonele bune ale Bucurestiului va creste interesul dezvoltatorilor pentru cladiri cu regim mare de inaltime, cunoscute ca zgirie-nori. In centrul Capitalei, arhitectii spun ca doar in Piata Victoriei se pot ridica astfel de cladiri. In prezent, in Bucuresti nu exista nici o constructie care poate aspira la acest statut. Pe primul loc in topul celor mai inalte cladiri din Bucuresti se afla Turnul de Incercare a Ascensoarelor, cu o inaltime de 97 de metri, situat in zona Calea Plevnei. Considerat pentru multa vreme cea mai inalta cladire din Capitala, hotelul Intercontinental (77 de metri) este depasit astazi de BRD Tower cu zece metri, aflat pe locul al doilea in topul celor mai inalte cladiri.

In Romania, constructia de cladiri-gigant se afla deocamdata in faza de proiect. Specialistii afirma ca un zgirie-nori este orice cladire mai inalta de 150 de metri, respectiv una care are cel putin 30 de etaje. Desi la noi nu exista cladiri care sa fie asimilate cu zgirie-norii, piata constructiilor este deschisa la posibilitatea aparitiei unor asemenea structuri. Astfel, in Bucuresti exista mai multe proiecte pentru cladiri foarte inalte, printre acestea numarindu-se Ana Tower, Floreasca City Center, Tower Center International. Totusi, Capitala ramine la limita de inaltime de sub 100 de metri, nici una dintre aceste cladiri neatingind insa dimensiunile unui zgirie-nori tipic.

O explicatie pentru aceasta noua orientare arhitecturala este faptul ca Bucurestiul isi cauta o arie urbana reprezentativa pentru tinuta de afaceri. „Nu se poate face o predictie exacta referitoare la cite cladiri de birouri de tip zgirie-nori se preconizeaza sa apara in perioada urmatoare, dar cert este ca, desi randamentul chiriilor a scazut in ultimii doi ani, exista un interes foarte mare al investitorilor pentru acest tip de cladiri. Totodata, si cererea din piata pentru noi spatii de birouri realizate la standarde inalte este satisfacatoare“, afirma Monica Marin, Partner Manager la EuroMetropola. Aceasta a observat ca exista o legatura strinsa intre pretul terenului si regimul de inaltime a cladirilor: pretul ridicat al terenurilor creste regimul de inaltime a constructiilor. „In Bucuresti, dar cu siguranta si in alte orase, terenurile cu PUZ favorabil constructiilor de regim inalt sint mult mai scumpe decit cele ce nu permit ridicarea unor astfel de imobile“, a adaugat Marin.

Exista insa voci care sustin ca planurile de inaltare a unor structuri spectaculoase ar strica aspectul traditional al locului, iar cladirile de peste 100 de metri arunca o umbra asupra oricarui edificiu din jur. Artur Silvestri, analist si profesor de gestiune imobiliara la Bruxelles, vorbeste despre un masacru urbanistic referitor la fenomenul zgirie-nori. Acesta sustine ca ne-am stricat orasul intr-un mod organizat si ca in Occident fenomenul de conservare a traditiei este lege, iar modificarea unei zone cu traditie nici nu intra in discutie. In schimb, decanul Facultatii de Urbanism a Institutului de Arhitectura „Ion Mincu“, Alexandru Sandu, coautor al Planului de Urbanism General (PUG) al Bucurestiului, sustine ca ideea pierderii imaginii traditionale a orasului prin constructia de cladiri inalte este una invechita. „In orase precum Frankfurt, München sau Paris spatiul este ideal amenajat, desi se practica impletirea stilului modern cu cel traditional“, spune acesta. Sandu a indicat in PUG zonele potrivite si sigure pentru ridicarea unor constructii inalte. Acestea sint intrarea prin Pantelimon dinspre Autostrada Soarelui, cartierul Titan, Drumul Taberei, zona Vacaresti si Piata Victoriei. „Cel mai important este ca o cladire de tip «zgirie-nori» sa se integreze armonios in contextul in care se inalta. Aceasta ar trebui sa fie regula fundamentala si pentru constructiile din Bucuresti, pentru a evita asimetria“, sustine expertul imobiliar de la EuroMetropola.

Profesor dr. arh. Marius Smigelschi, director coordonator BICAU, afirma ca, pentru un oras in expansiune, cladirile inalte reprezinta o solutie optima atit din punct de vedere functional, cit si din punct de vedere economic, iar solul Bucurestiului nu ridica probleme majore pentru construirea pe verticala. „Este adevarat ca nu vom putea niciodata sa fim New Yorkul Balcanilor, dar in Bucuresti caracteristicile terenului permit in general un regim maxim de inaltime de 50-60 de niveluri.“ Arhitectul, fost decan al Institutului de Arhitectura „Ion Mincu“, mai sustine ca executia unei cladiri inalte este mult mai rapida si mai ieftina decit executia unei cladiri joase cu aceeasi suprafata utila. De asemenea, o cladire inalta permite rezolvarea unui numar mare de functiuni si de utilitati intr-un spatiu mic. „De exemplu, o cladire inalta poate sa coboare in pamint cu mai multe subsoluri, ceea ce inseamna practic mai mult spatiu de parcare“, spune acesta. Smigelschi sustine ideea de a construi cladiri inalte, dar in locuri bine alese din punct de vedere urbanistic si in relatie cu caracterul zonei. „Cladirile inalte sint o necesitate pentru dezvoltarea orasului, dar in acelasi timp este necesara si o viziune urbanistica coerenta“, mai afirma Smigelschi.

  • Zgirie-nori care se rotesc

In Moscova se va construi un zgirie-nori cu etaje care se invirt independent unele de altele. Dupa cum informeaza Libero.it, Mirax Group a achizitionat deja drepturile de realizare. Constructia va avea 60 de etaje pe o suprafata de 110.000 de metri patrati si va costa peste 400 de milioane de dolari. In Dubai se va inalta un hotel exclusivist, un zgirie-nori capabil sa se roteasca la 360 de grade. Si mai interesant este faptul ca fiecare etaj se va putea roti independent, in functie de dorinta celor care il ocupa. Edificiul se va numi „Turnul lui Da Vinci“. Viteza de rotire a fiecaruia dintre cele 68 de etaje se va putea schimba cu ajutorul unui sistem operabil prin voce.

  • Inaltimea face pretul

Pretul terenurilor care au un regim de inaltime foarte permisiv variaza intre 1.600 euro/mp si 2.500 euro/mp. In functie de zona, de calitatea finisajelor si de facilitatile oferite, spatiile de birouri de clasa A se inchiriaza pentru sume ce variaza intre 20 si 22 euro/mp, iar pentru cele din clasa B, pretul este de 14 pina la 16 euro/mp.

Cele mai inalte cladiri din lume

<!--[if !supportLists]-->1.        <!--[endif]-->Taipei 101, in Taipei, Taiwan (509 metri, 101 niveluri)

<!--[if !supportLists]-->2.        <!--[endif]-->Petronas Towers, in Kuala Lumpur, Malaiezia (452 metri, 88 niveluri)

<!--[if !supportLists]-->3.        <!--[endif]-->Sears Tower, in Chicago, SUA (442 de metri, 108 niveluri)

<!--[if !supportLists]-->4.        <!--[endif]-->Jin Mao Tower, in Shanghai, China (421 de metri, 93 niveluri)

<!--[if !supportLists]-->5.        <!--[endif]-->Two International Finance Center, in Hong Kong, China (415 metri, 88 niveluri)

<!--[if !supportLists]-->6.        <!--[endif]-->CITIC Plaza, in Guangzhou, China (391 de metri, 80 niveluri)

<!--[if !supportLists]-->7.        <!--[endif]-->Shun Hing Square, in Shenzhen, China (384 de metri, 69 niveluri)

 

Lidia Ionita