Zero tranzactii imobiliare in T1

Imobiliare

04.05.2009 - Business Standard

Lipsa de lichiditati a investitorilor imobiliari, care s-a acutizat in ultima jumatate de an, s-a tradus, in primul trimestru, prin lipsa totala a tranzactiilor de portofoliu, in comparatie cu prima parte a anului trecut, cand volumul de investitii era apreciat la nivelul de 119 mil. euro.

“Cred ca, din T3, o sa avem parte de tranzactii. Bancile au strans deja lichiditati prea multe si trebuie sa le ruleze, pentru ca altfel vor avea probleme”, spune Andrei Diaconescu, partener al casei de investitii Capital Partners. 

“Nicio tranzactie nu a fost incheiata in primul trimestru al anului 2009, pe fondul unei lungi perioade de lipsa a lichiditatilor. Ca urmare, nu exista indicatori de piata pentru a sustine analizele de pret”, se arata intr-un raport realizat de Colliers International cu privire la piata investitiilor locale. Potrivit sursei citate, se asteapta aparitia de proprietati “distressed” (care se tranzactioneaza la preturi sub nivelul considerat normal pentru o piata) inca din acest an. “Milioane de euro sunt colectate de fonduri ce tintesc piata europeana de proprietati distressed. Unele fonduri au alocat deja bugete pentru aceste piete, exprimandu-si preferintele pentru Romania. Ne asteptam ca acesti jucatori sa fie implicati in tranzactii in cea de-a doua jumatate a anului”, se mai mentioneaza in analiza.