Zeci de mii de locuinte noi in turnuri

TENDINTE , Imobiliare

28.11.2007 - Cotidianul
Zeci de mii de locuinte noi in turnuri

Previziunile companiilor imobiliare spun ca in urmatorii ani vor fi livrate pe piata romaneasca intre 10.000 si 55.000 de unitati locative noi, destinate clasei de mijloc.

Dezvoltatorii se vor orienta catre construirea de apartamente cu doua sau cu trei camere, pentru clasa de mijloc, in blocuri cu regim mare de inaltime. Preturile mari ale terenurilor vor face, de altfel, ca aceia care doresc sa cumpere un apartament nou la un pret mai mic sa aiba la dispozitie doar locuinte situate in cladiri inalte. Intirzierile generate de criza de forta de munca din constructii ar putea face insa ca numarul de unitati locative livrate sa fie mult mai mic in realitate.

Se estimeaza ca, in urmatorii doi-trei ani, peste 10.000 de locuinte noi vor fi livrate pe piata in Capitala. „Numarul apartamentelor noi construite in cartiere va creste cu aproximativ 40-50%. Pina la finalul lui 2008 estimam ca vor fi livrate 10.000 de unitati locative. In 2010, numarul acestora va atinge 20.000 de unitati“, spune Alexandru Petrescu, managing partner in cadrul companiei imobiliare Esop.

S-au facut si prognoze pe termen lung. „Numarul estimat de apartamente care vor fi livrate pe piata in urmatorii ani, cu termene de finalizare intre anii 2008 si 2013, se ridica la peste 55.000 de unitati“, spune Georgiana Sandu, director departament in cadrul Neocasa, care precizeaza ca este vorba despre proiecte rezidentiale anuntate in Bucuresti si in zonele limitrofe. Altii mizeaza pe cifre mai mici. „Potrivit datelor oficiale furnizate de dezvoltatorii imobiliari, in urmatorii patru ani se vor livra alte 15.000 de locuinte, urmind ca pina in 2015 stocul total sa atinga cifra de 30.000 de unitati. Tinind cont de intirzierea termenelor de livrare, precum si de alti factori care pot afecta dezvoltarea proiectelor anuntate, ne pastram totusi rezerve fata de stocul estimat pentru anul 2015“, spun cei de la Eurisko.

Valentin Baesu