Zara aduce milioane de euro in conturile lui Adamescu

Imobiliare

17.04.2009 - Business Standard
Zara aduce milioane de euro in conturile lui Adamescu

Grupul spaniol Inditex, proprietarul celebrei marci Zara, a inchiriat o suprafata-record in Unirea Shopping Center, unul dintre cele mai mari contracte de inchiriere de pe piata imobiliara, afacere care va aduce milioane de euro, in urmatorii ani, in conturile omului de afaceri Dan Adamescu.

“Inditex plateste o chirie unitara de peste 20 de euro/mp/luna, dar nu va pot spune suma exacta, pentru ca este confidentiala. Suprafata, intr-adevar, este de aproximativ 5.000 de mp”, a declarat pentru Business Standard Dan Adamescu, proprietarul Unirea Shopping Center. Surse de pe piata imobiliara afirma insa, ca spatiul de la parterul mall-ului Unirea din centrul Capitalei, o parte din acesta fiind ocupat anterior de Media Galaxy, ar fi inchiriat pe minimum 15 ani. La un pret de 20 de euro pe metru patrat lunar, inseamna ca Adamescu ar incasa din afacerea Zara circa 100.000 euro pe luna, ceea ce plaseaza valoarea contractului pana in 18 mil. euro. Nici Inditex si nici Unirea Shopping Center nu au dorit sa faca comentarii privind valoarea sau durata contractului din motive de confidentialitate.

Spatiul inchiriat are acces la strada si va fi folosit de Inditex pentru amenajarea unui nou magazin Zara, care va cuprinde Zara Woman, Zara Man, Zara Kids si Zara Home. Potrivit anuntului facut de reprezentantii Retail Group, compania care a intermediat tranzatia, in momentul semnarii contractului, suprafata de vanzare a magazinului va fi de maximum 3.000 mp, restul fiind utilizati ca spatii de birouri si logistica. Investitia in amenajarea magazinului a fost estimata la zece milioane de euro.

Magazinul urmeaza sa fie deschis in luna mai a acestui an. Primul magazin Zara a fost deschis in 2004 in franciza de catre Azadea Group in Plaza Romania. In octombrie 2007, Inditex a intrat direct cu cinci dintre brandurile sale, printre care si Zara, in centrul comercial Polus Center din Cluj-Napoca. Mall-ul Baneasa Shopping City a fost primul centru comercial in care Inditex a adus toate cele sapte branduri ale sale - Zara, Zara Home, Pull and Bear, Stradivarius, Bershka, Oysho si Massimo Dutti. Familia Adamescu a anuntat luna trecuta la Bursa de Valori Bucuresti ca a scos la vanzare mall-ul Unirea Shopping Center din Brasov, deschis in primavara anului trecut in urma unei investitii de circa 35 mil. euro, si intentioneaza in acelasi timp sa renunte si la un pachet de 7,66% din actiunile centrului comercial cu acelasi nume din Bucuresti.

Portofoliul imobiliar al familiei Adamescu este format din centrele comerciale Unirea Shopping Center din Bucuresti si Brasov, o participatie de 14% in cadrul hotelului InterContinental, hotelul Rex din Mamaia si o serie de terenuri la nivel de tara. In ultimele luni, Dan Adamescu s-a remarcat printr-o serie de achizitii derulate mai ales pe Bursa, una dintre cele mai sonore reusite fiind preluarea unui pachet de 20% din Flamingo, pentru circa un milion de euro, devenind al doilea actionar dupa fondatorul companiei, Dragos Cinca. Adamescu este unul dintre cei mai activi investitori in plina criza, care pana acum a jucat in favoarea acestuia, daca ne gandim ca multe active s-au ieftinit, iar alte companii sunt in cautare de capital proaspat.