WSJ: Americanii abandoneaza piata europeana

Imobiliare

27.08.2009 - Business standard

Investitorii americani dominau piata europeana la apogeul boomului imobiliar, insa, in numai doi ani, acestia s-au retras aproape complet din prim-planul sectorului si au devenit vanzatori neti de proprietati comerciale din Europa, scrie The Wall Street Journal.

Investitorii din Statele Unite au cheltuit, in prima jumatate a acestui an, fonduri de 407 milioane de euro pentru investitii in active imobiliare comerciale in Europa, in scadere cu 98% fata de maximul de 20,7 miliarde de euro inregistrat in primul semestru al lui 2007, potrivit unui raport al CB Richard Ellis (CBRE).

La acea data, investitorii americani erau implicati, din pozitia de cumparatori, in 16% din totalul tranzactiilor de pe piata imobiliara europeana, procentaj care s-a restrans la 1,6% in ianuarie-iunie 2009.

“Investitorul institutional american s-a retras dramatic. In prezent, investitorii regionali si nationali domina piata imobiliara”, spune economistul-sef al CBRE, Ray Torto.

Cea mai mare vanzare a unei proprietati imobiliare derulata in acest an de un investitor american este tranzactia prin care grupul Tishman Speyer Properties a incasat 128 milioane de lire sterline pentu cladirea de birouri Centurium din Londra, preluata de fondul german BVK International Immobilien-Spezialfonds.