West End din Londra este cel mai scump centru de afaceri din lume

Imobiliare

29.01.2010 - Curierul national
Chiriile spatiilor de birouri din Singapore si Kiev s-au prabusit cu 51%

West End din Londra a ajuns, in 2010, sa fie cel mai scump cartier din lume din punctul de vedere al costurilor de ocupare a spatiilor de birouri, potrivit ultimului studiu DTZ, Global Occupancy Costs. Cotat pe locul cinci in studiul de anul trecut, West a ajuns pe prima pozitie in clasament, detronând astfel Tokyo si depasind Paris, Dubai si Hong Kong, care erau pozitionate pe locul doi, trei si respectiv patru in clasament. Paris si Dubai nu se mai incadreaza in top cinci cele mai scumpe locatii, ocupând pozitia a sasea, respectiv a unsprezecea, in timp ce Hong Kong se bucura inca de locul patru.
Cresterea pe care o inregistrat-o cartierul West End se datoareaza unei ajustari concise si incisive a chiriilor in 2008, spre deosebire de Paris sau alte orase din top, care au experimentat o diminuare a chiriilor in 2009. Per ansamblu, toate orasele incluse in top zece au avut o crestere negativa sau o evolutie neutra in ceea ce priveste costurile de ocupare pe parcursul anului trecut.
In plus, Zurich, Boston si Frankfurt au intrat clasamentul global, situându-se pe pozitiile opt, noua, respectiv zece. Schimbarea pozitiei acestor piete se datoreaza declinului moderat al costurilor in comparatie cu scaderile din alte orase.

Moscova a devenit mai accesibila

Cele mai abrupte caderi din clasamentul global si-au facut aparitia in acele piete care au avut parte de cresteri semnificative ale chiriilor in ultimii ani, cum ar fi Singapore si Kiev, unde s-a inregistrat o diminuare de 51% a costurilor de ocupare, de la un an la altul (in moneda locala). In acelasi timp, Moscova a devenit mai accesibila, schimbându-si pozitia, de pe locul al unsprezecelea pe locul treizeci si sase.
Singapore a simtit impactul crizei economice foarte acut, intrucât cererea slaba pentru spatii de birouri a fost dublata de stocul nou dat in folosinta, fapt care a generat scaderea chiriilor si mai departe a afectat costurile totale de ocupare. In Kiev, cererea pentru spatii de birouri a fost afectata sever de catre recesiunea globala, inregistrându-se in 2009 un volum al inchirierilor la mai putin de jumatate fata de 2008. Cu toate acestea, in ciuda cererii scazute, piata de birouri din Kiev ramâne cu un deficit in ceea ce priveste volumul de spatii de birouri.
"In conditiile actuale ale pietei, noii chiriasi vor beneficia de posibilitatea de a alege dintr-o paleta mai diversificata si mai buna de proprietati. Din moment ce costurile de ocupare au devenit mai accesibile, iar volumul de spatii de birouri disponibile a crescut, multi dintre chiriasi se vor putea orienta catre cladiri din aceasta categorie", a declarat Karine Woodford, Head of Real Estate Strategy la DTZ.
Echipa de cercetare a DTZ estimeaza ca avansul costurilor de ocupare a cladirilor de birouri va fi relativ lenta in perioada 2010-2013, in contrast cu evolutia rapida experimentata in anii trecuti. Previziunile DTZ indica faptul ca regiunea Asia Pacific va inregistra cele mai mari cresteri in ceea ce priveste costurile de ocupare in urmatorii patru ani, asteptându-se ca dezvoltarea economica a regiunii sa intreaca nivelul atins de Europa si Statele Unite. In plus, se asteapta ca districtul londonez West End sa ramâna cea mai scumpa zona in urmatorii ani, alaturi de Hong Kong, Tokyo, Washington D.C. si Paris, alcatuind topul celor cinci pâna in 2013. In perioada 2010-2013, cele mai mari scaderi in ceea ce priveste costurile de ocupare ale cladirilor de birouri vor fi experimentate de Singapore  (-1.8%), Chennai (-1.4%) si Glasgow (-0.6%), declinul fiind asteptat in prima parte a perioadei mentionate.