Vor mai domina investitori ca Tiriac sau Popoviciu piata imobiliara, dupa criza?

ANALIZE / COMENTARII

18.12.2009 - Capital

Marii investitori imobiliari precum Immoeast, Tiriac Imobiliare, Baneasa Investments, TriGranit sau AFI Europe, care au inceput sa isi puna planurile in practica in perioada de varf a pietei locale, se afla acum pe muchie de cutit. Majoritatea si-au amanat proiecte care implica investitii de sute de milioane de euro. Vor fi inlocuiti acesti giganti cu alt tip de investitori dupa criza sau vor continua sa domine piata tot ei?

capital.ro a realizat o analiza a investitiilor demarate de acestia in 2007 si a planurilor pe care le-au amanat pentru vremuri mai bune.

„Ma astept sa intre si alte companii pe piata, pentru a creste competitia. De obicei in perioade de criza se nasc si alti actori, iar cei care nu sunt prezenti pe piata  vor cauta oportunitati si isi vor asuma riscul de a intra pe o piata noua. Noi discutam deja cu niste fonduri de investitii mari care vor sa intre pe piata romaneasca“, a declarat pentru capital.ro Radu Lucianu, country managerul CB Richard Ellis-Eurisko.

Immoeast, pregatit sa vanda cat mai mult

Fondul austriac de investitii Immoeast, a carui portofoliu are cea mai mare expunere pe Romania, respectiv 13%, este pregatit de vanzarea unei parti considerabile din activele imobiliare detinute in Romania, pentru a-si reduce expunerea pe aceasta piata.

„Am supra-investit in unele tari precum Romania sau sectorul comercial din Moscova. Nu suntem fortati sa vindem si vom vinde pentru a ne restructura portofoliul dupa cum dorim“, a declarat recent Eduard Zehetner, CEO-ul  companiei.

Fondul a anuntat inca de la inceputul anului ca este in negocieri pentru anularea a o serie de parteneriate pe piata locala care vor conduce la vanzari de proprietati din portofoliu in acest an, dupa ce a renuntat deja la doua din cele mai mari parteneriate in care erau implicate companiile European Future Group si S+B Gruppe.

Immoeast detine 72 de proprietati pe piata romaneasca, in valoare totala de 750 milioane euro, reprezentand circa 13% din portofoliul grupului. Romania este cea mai mare piata pentru Immoeast. Oficialii fondului au mai anuntat in septembrie ca sunt constransi in privinta vanzarii in pierdere a activelor si ca nu vor vinde sub pretul de investitie.

Tiriac a amanat proiecte de peste un miliard de euro

Dezvoltatorul Tiriac Imobiliare, controlat de omul de afaceri Ion Tiriac, a puse „on hold“ majoritatea proiectelor imobiliare anuntate anii trecuti, care aveau o valoare de piata estimata la peste un miliard de euro, si nu le va mai incepe decat in momentul in care piata se va reface.

Tiriac mai lucreaza, alaturi de germanii de la LBBW Immobilien, la proiectul Residenz din Chitila, unde au inceput lucrarile la faza a patra si ultima din ansamblu. Totodata, compania are in dezvoltare si ansamblul de locuinte de lux Stejarii. „Strategia Tiriac Imobiliare prevede punerea «on hold» a proiectelor pentru care lucrarile nu au inceput, pentru ca vrem sa vedem cum evolueaza piata“, a anuntat Bjarne Virenfeldt, CEO-ul Tiriac Imobiliare.

Popoviciu a amanat cu un an lucrarile etapei a doua din Baneasa Rezidential

Compania Baneasa Investments, controlata de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu, Radu Dimofte si Sorin Creteanu, a amanat inceperea celui de-al doilea stadiu de dezvoltare al zonei rezidentiale din cadrul Proiectului Baneasa, „deoarece clientii nu au bani“.

„Faza a doua a zonei rezidentiale a fost amanata pentru primavara anului viitor. Noi nu avem probleme cu finantarea, clientii au. Anul viitor trebuie sa fie mai bine, din acest punct de vedere“, a declarat Alin Negulescu, directorul de vanzari al Baneasa Rezidential.

Constructia la cea de-a doua faza a proiectului cuprinde un numar de 600 de unitati locative, printre care si 50 de penthouse-uri. Inceperea lucrarilor a fost programata initial pentru primavara anului 2008. Prima etapa a proiectului, care cuprinde 227 de apartamente, a fost vanduta in totalitate.

Baneasa Rezidential reprezinta circa 60% din suprafata totala a Proiectului Baneasa si va oferi la finalizare, un numar de 4.500-5.000 de unitati locative. Lucrarile la zona rezidentiala au inceput in iunie 2005 si au ca termen de finalizare anul 2015. Pana acum au fost investite 60 mil. euro in zona rezidentiala a proiectului, 35 mil. euro in zona de birouri si 150 mil. euro in mall-ul Baneasa Shopping City.

TriGranit si-a reluat planurile, dupa o pauza de refacere

TriGranit a cumparat in perioada de glorie a pietei imobiliare romanesti terenuri in suprafata totala de 381,5 hectare si se situeaza pe locul 2 in topul celor mai mari proprietari de teren din Romania, dupa Gigi Becali – care detine 484 de hectare.

Dezvoltatorul maghiar TriGranit Development a reluat in 24 iunie lucrarile la centrul comercial Polus Center Constanta, dupa ce compania si-a restructurat linia de finantare si a renuntat la antreprenorul general. Lansarea mall-ului a fost amanata cu un an si jumatate.

Planurile cu privire la al treilea mall, in Brasov, au fost amanate pentru anul viitor, in prezent compania fiind in negocieri cu un consortiu de banci, pentru finantarea proiectului.

In 2007, TriGranit a finalizat mall-ul Polus Center din Cluj-Napoca, in urma unei investitii de 140 mil. euro. Centrul comercial a fost cumparat de Immoeast, in urma unei tranzactii de tip „forward-purchase“ (care presupune plata esalonata pe parcursul evolutiei lucrarilor de constructie) pentru suma de 210 mil. euro.

AFI Europe a finalizat cea mai mare investitie  imobiliara

Compania care a salvat turma este AFI Europe, subsidiara grupului israelian Africa-Israel Investments, care a finalizat in acest an cel mai mare proiect de pe piata. Mall-ul AFI Palace Cotroceni a inghitit peste 300 mil. euro.

Compania si-a inceput lupta de cucerire a pietei locale in 2007, odata cu achizitia fostei platforme industriale Laromet din Bucuresti pentru suma de 77,5 mil. euro, marcand cea mai mare tranzactie cu terenuri din Romania.

Terenul in suprafata de 155.000 mp va fi utilizat pentru constructia a 5.000 de locuinte si a unui mall de 20.000 mp.