Vopselele ieftine si cele premium, cele mai cerute in criza

Materiale de constructii

22.04.2009 - Business Standard

Compania Akzo Nobel Coatings, subsidiara locala a grupului olandez Akzo Nobel, cel mai mare producator de vopsele la nivel mondial, estimeaza o scadere cu 15-20% a pietei vopselelor din Romania, din cauza dificultatilor legate de obtinerea finantarilor.
In aceste conditii, cel mai bine vandute produse vor fi cele din clasa economic si premium, in detrimentul segmentului mediu, sustin reprezentantii companiei. “In opinia mea, accesul limitat la creditele pentru persoanele fizice va determina o cerere mai mare atat pentru produsele ieftine, cat si pentru cele din clasa premium, pentru ca romanii au inceput sa inteleaga efectele negative ale unui produs de calitate redusa si, implicit, mai ieftin. Noi mizam pe mentinerea cifrei de afaceri la nivelul din 2008, tocmai pentru ca portofoliul nostru include produse din clasa premium”, a declarat pentru Business Standard Marius Pintea, directorul de vanzari al Akzo Nobel Coatings.
Acesta a precizat ca grupul a amanat pentru moment constructia primei fabrici din Romania, proiect anuntat in urma cu doi ani si care nu va fi abandonat, adaugand ca investitia evaluata la sase-opt mil. euro nu va fi inceputa in acest an. “Proiectul se afla in stand-by, nu am renuntat la el, insa studiem si posibilitatea achizitiei unui jucator de pe piata. Vom lua o decizie dupa ce vom analiza evolutia ulterioara a pietei, insa nu vom incepe derularea lui in acest an”, a afirmat Pintea. Compania intentioneaza sa isi consolideze in acest an echipa de vanzari, urmand sa mai angajeze cinci-zece persoane in acest departament. In prezent, firma are in total 40 de angajati. Akzo Nobel distribuie in Romania trei game de produse, respectiv vopsele lavabile, care ocupa cea mai mare parte din totalul vanzarilor, precum si solutii pentru intretinerea lemnului si a metalului. Grupul olandez Akzo Nobel deruleaza activitati in peste 80 de state, are 60.000 de angajati si a incheiat anul 2008 cu venituri consolidate de 15,4 miliarde euro.
La inceputul acestui an, principalele companii locale din domeniul vopselelor au estimat o scadere cu 20% a pietei, pana la 40%, fata de nivelul de 200-220 mil. euro in 2008. Cei mai importanti jucatori de pe acest segment sunt Fabryo Corporation, Policolor, dufa Deutek si Kober.