Vopsea de 200 de milioane de euro

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , ANALIZE / COMENTARII , Materiale de constructii

28.10.2007 - Jurnalul National

publicat pe 23.07.2007

 

PiaÅ£a de lacuri ÅŸi vopsele va depăşi 200 de milioane de euro în acest an. Motorul creÅŸterii este boom-ul din construcÅ£ii, dar ÅŸi consumul încă mic pe cap de locuitor care plasează România pe ultimele locuri în UE.

Vopselele lavabile ÅŸi cele decorative sunt din ce în ce mai solicitate de românii care-ÅŸi renovează sau îÅŸi schimbă locuinÅ£ele. PiaÅ£a lacurilor ÅŸi vopselelor va creÅŸte anual cu minimum 20% ÅŸi se va dubla până în anul 2011, conform unui studiu de piaţă realizat de compania Interbiz Group, publicat de Research and Markets. Dacă anul trecut cifra de afaceri din această industrie s-a situat la 160 de milioane de euro, în acest an va depăşi 200 de milioane de euro, iar creÅŸterea va continua ÅŸi va atinge 500 de milioane de euro în 2011. Un român consumă în medie într-un an circa 6,5 kilograme de vopsea, de două ori mai puÅ£in decât un ungur, care consumă 13 kilograme. “Spre comparaÅ£ie, anul trecut, consumul de vopsea a fost de 15 kilograme pe cap de locuitor în Polonia, ajungând în Germania la 17 kilograme, iar în Italia la 25 de kilograme”, se arată în studiul citat.


INVESTIÅ¢II.
Într-o industrie concurenÅ£ială în care activează peste 30 de producători ÅŸi 30 de importatori, cotele de piaţă se Å£in cu investiÅ£ii. Fabryo, unul dintre primii trei producători, va deschide la PopeÅŸti-Leordeni o fabrică de vopsele lavabile ÅŸi pe bază de solvenÅ£i, care va avea o capacitate zilnică de circa 250 de tone. Valoarea totală a investiÅ£iei este evaluată la 15 milioane de euro. Åži Atlas, care Å£inteÅŸte o cotă de 15% pe piaÅ£a de vopsele, a deschis recent o fabrică în comuna Tunari. Noua capacitate de producÅ£ie este de 50.000 tone de vopsea lavabilă ÅŸi tencuieli ÅŸi de 150.000 de mp de polistiren extrudat.Valoarea investiÅ£iei este de aproximativ 6,5 milioane de euro. Producătorul Daw BenÅ£a va investi în acest an 2,7 milioane de euro.

<!--[endif]-->

Concurenţă între companii puternice

Este o piaţă concurenÅ£ială, în care activează actori importanÅ£i, care comercializează mărci cunoscute, precum Kober, Atlas, Fabryo, Policolor, Dufa sau Dyo. În plus, principalele companii care activează pe piaÅ£a de lacuri ÅŸi vopsele sunt deÅ£inute de fonduri de investiÅ£ii. Astfel, Romanian Investment Cyprus ÅŸi RAEF sunt acÅ£ionari majoritari la Policolor, Advent International la firma Dufa-Deutek, iar fondul Oresa Ventures la Fabryo Corporation. Între primele cinci companii se mai găsesc ÅŸi firmele Kober, deÅ£inută de familia cu acelaÅŸi nume, ÅŸi Daw Benta, aflată în coproprietatea famililor JV Benta ÅŸi a Daw Chemicals.

Daniela Ivan