Vom sti preturile "reale" ale caselor si terenurilor abia in vara

ANALIZE / COMENTARII

27.01.2010 - Gandul
Vom sti preturile

Pana la mijlocul anului, cumparatorii de case si terenuri vor putea afla exact cat trebuie sa plateasca pentru o proprietate. Autoritatile vor pune la dispozitia lor un indice imobiliar.

De cele mai multe ori preturile din anunturi le depasesc cu mult pe cele la care se efectueaza tranzactiile n Foto: Publimedia/Razvan Lupica

Romanii care se gandesc sa-si cumpere o casa sau un teren anul acesta vor plati pretul corect, si nu din cauza scaderilor de preturi, ci pentru ca piata imobiliara autohtona va avea in sfarsit un reper oficial. Pana la mijlocul anului, Institutul National de Statistica (INS) va definitiva indicatorul pietei imobiliare, pe baza preturilor declarate ale tranzactiilor comunicate de notarii publici, au declarat pentru Gandul reprezentantii INS.

Indicele va avea acoperire nationala

Gratie acestui indicator, cine este in cautarea unei locuinte intr-o anumita localitate va putea afla cat s-a platit pentru o proprietate similara din acea zona si astfel va plati un pret comparabil. Elaborarea acestui instrument atat de util s-a dovedit a fi un demers dificil intr-o perioada in care tranzactiile s-au imputinat, spun specialistii implicati in acest proiect. "Pentru inceput, raportarea se va face la datele din 2009, urmand sa facem, probabil, o medie cu informatiile din 2010. Nu este atat de simplu sa definitivezi un asemenea indicator, mai ales ca preturile trebuie incadrate si pe zone, dar si in functie de tipul constructiei", ne-a declarat Cristina Mali, cercetator in cadrul INS.

Pentru inceput, va fi gata "precursorul" indicatorului

Daca locuinte s-au mai tranzactionat totusi in 2009, piata terenurilor a fost aproape inghetata, fiind zone in care nici vorba de vanzari de pamant. In acest caz, contractele care s-au parafat in judetul Ilfov, de exemplu, nu pot furniza informatii relevante pentru intreaga piata, pentru ca nu se face o medie a preturilor, explica Mali.

Indicatorul care va fi comunicat prima oara anul acesta va mai suferi anumite corectii, fiind mai degraba un "precursor". Insa actualizarea lui nu va fi o problema, pentru ca notarii furnizeaza Statisticii atat preturile in lei la care se perfecteaza tranzactiile, cat si date legate de imobilul respectiv - anul construirii, numarul de etaje, suprafata apartamentului s.a. -, precum si onorariul incasat.

De asemenea, INS stie si daca un imobil a fost cumparat cu bani imprumutati de la banca, din formularul pe care trebuie sa-l completeze cumparatorul. In ultimii ani, mai multe companii specializate in consultanta imobiliara au elaborat propriii lor indicatori, care au la baza, in general, preturile cerute de cumparatori si colectate de diverse site-uri specializate.