Vom fi molipsiti de revigorarea pietei imobiliare europene

ANALIZE / COMENTARII

Vom fi molipsiti de revigorarea pietei imobiliare europene

     In Europa investitiile in Real Estate au crescut cu 40% in ultimele sase luni
     Primele semne de revigorare europeana s-au simtit in T4 al 2010. Investitorii au inceput prin a isi plasa banii in segmentul comercial - birouri, mall-uri si spatii industriale, aceste segmente resimtind in 2010 o crestere de peste 50% fata de valoarea atinsa in anul 2009, adica 95 miliarde euro. Ritmul de crestere se va pastra si in 2011, cand volumul investitiilor se va majora cu 20-25%, pana la 120 miliarde euro, potirivit Be Igloo.
     Aceasta cifra, similara cu media europeana a ultimilor zece ani, de 125 mld euro, ne duce cu un pas mai aproape de o piata imobiliara stabila. Iar stabilitatea europeana aduce stabilitate locala.
     Romania, sectorul rezidential va redeveni atractiv
     "Romania este deja un teren cunoscut pentru investitorii internationali, datorita reputatiei de una dintre cele mai ravnite locatii pentru plasat bani pe care o avea in 2008." a declarat Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo."...estimez ca volumul investitional va avea o crestere de cel putin 30%, ajungand deci la cam 400 milioane euro.", a continuat domnul Nimrod Zvik.
     De asemenea, este de asteptat sa se schimbe si preferintele investitorilor. Daca anul trecut ei alegeau sa cumpere proprietati din segmentul comercial, in perioada de revenire imobiliara europeana, ar trebui sa se resimta un apetit crescut si pentru proiectele rezidentiale. "In Romania, apartamentele noi sunt o necesitate. In conditiile in care statisticile arata ca media de persoana/camera in Bucuresti este de 1.5, constructia de proiecte vandabile, pe care romanii sa si le permita, dar si de calitate este absolut necesara. Astfel, in conditiile in care nevoia exista iar piata permite dezvoltarea de proiecte cu costuri reduse, este inevitabil a investitorii sa simta si sa speculeze aceasta parghie.", spune domnul Nimrod Zvik.