Volumul tranzactiilor imobiliare s-a prabusit cu 92% in primul semestru

Imobiliare

10.08.2009 - Curierul National
Volumul tranzactiilor imobiliare s-a prabusit cu 92% in primul semestru

Al doilea trimestru a adus tranzactii totale de doar 12 mil. euro, cel mai mic nivel din ultimii 5 ani

Incertitudinea asupra economiei nationale si scaderea ratingului de tara tin investitorii departe de Romania

Volumul tranzactiilor imobiliare inregistrate in cursul celui de-al doilea trimestru din 2009 in Romania a atins un nivel de doar 12 milioane euro. "Acesta este cel mai redus nivel trimestrial inregistrat in ultimii 5 ani. Comparativ cu perioada corespunzatoare din 2008, s-a inregistrat o scadere de 98%, reflectand blocajul existent pe piata. Incertitudinile privind stabilitatea economica a Romaniei si scaderea ratingului de tara au condus la scaderea interesului investitorilor internationali pentru Romania", a afirmat Costel Florea, MRICS, Partener Director Departament Investitii Cushman & Wakefield Romania.
Potrivit datelor companiei, in prima jumatate a anului s-a inregistrat un volum de 62 milioane euro, cu 92% mai mic decat in prima jumatate a anului trecut, cand se inregistra un volum de 815,3 milioane euro. La nivel european, in prima jumatate a anului, volumul de 23,6 miliarde euro era cu 66% mai mic fata de aceeasi perioada a anului 2008. Volumele de tranzactionare s-au stabilizat, in al doilea trimestru, la 11,97 mld. euro, cu 2,5% mai mult fata de trimestrul intai.

Costel Florea: Piata imobiliara nu-si va reveni inainte de 2010
Potrivit oficialului Cushman & Wakefield, momentul pietei este construirea si se asteapta o crestere in activitate in a doua jumatate a anului. Totusi revenirea pietei imobiliare din Romania va fi foarte lenta si probabil va fi necesara o perioada de minimum 5 ani pentru a mai ajunge la randamentele inregistrate in 2007. Un avantaj major al pietei imobiliare din Romania poate fi reprezentat de valoarea scazuta a stocului de spatii existent pentru toate segmentele. "Odata cu revenirea cererii de spatii, este posibil sa asistam la o crestere a activitatii de dezvoltare, insa acest lucru nu se va intampla inainte de a doua jumatate a anului 2010", a mai spus Costel Florea.

Chirii scazute pe toate segmentele
In Europa, piata rezidentiala a ramas la valori negative mari, chiriile scazand in 26 din 32 tari examinate. Potrivit companiei de cercetare, si in Romania valoarea chiriilor a scazut pentru toate segmentele, cea mai mica scadere fiind pentru segmentul industrial. "In general au fost inregistrate scaderi ale valorii chiriilor cuprinse intre 10 si 30%, in functie de sectorul pietei imobiliare si de valoarea de referinta la nivelul anului 2008. Cele mai mari scaderi sunt inregistrate in sectorul spatiilor comerciale de strada pentru care exista o diminuare semnificativa a cererii si sunt inregistrate scaderi de 20 - 30 % ale valorii chiriilor", a mai precizat directorul Cushman & Wakefield. Potrivit acestuia, si pe piata rezidentiala au fost inregistrate scaderi ale valorii chiriilor, cu procente intre 10 - 15%.
Randamentele proprietatilor romanesti, peste media europeana

La nivel european, randamentele proprietatilor de calitate superioara au crescut cu 7 puncte de baza pe trimestru, cea mai mica crestere trimestriala de la sfarsitul anului 2007, se mai arata in raportul Cushman & Wakefield. Pentru Romania, Costel Florea afirma ca lipsa unor tranzactii face dificila aprecierea reala a randamentelor pentru proprietatile imobiliare din Romania.

"In medie, incepand cu luna octombrie 2008, randamentele proprietatilor imobiliare au crescut cu 25 puncte de baza per trimestru, cifra care este peste media europeana din trimestrul 2 al anului 2009. Aceste randamente sunt totusi doar ipotetice, deoarece inca nu au fost inregistrate tranzactii la valori de peste 9%", a mai spus Costea.
Costea a afirmat ca singurul lucru atractiv pentru piata din Romania il poate constitui pretul in scadere al proprietatilor (randamentele crescute ale proprietatilor). "Cu toate acestea, tinand cont ca exista proprietati care ofera randamente de 8% pe an in tari precum Germania sau Anglia, atentia investitorilor ramane orientata preponderent spre aceste tari", a adaugat acesta.