Volumul investitiilor imobiliare europene a scazut cu 58% in 2009

ANALIZE / COMENTARII

19.01.2010 - Capital
Volumul investitiilor imobiliare europene a scazut cu 58% in 2009

Investitiile imobiliare in proprietati comerciale (biouri, centre comerciale si logistice), la nivel european, au crescut in ultimul trimestru al anului trecut cu 42%, pana la 25,7 mld. euro, fata de trimestrul trei din 2009. Pe intreg anul trecut volumul investitilor s-a ridicat la 70 mld. euro, mult sub 121 mld. euro, raportat in 2008, potrivit celui mai recent raport de piata  al CB Richard Ellis.

Acesta este cel mai inalt nivel inregistrat de investitiile imobiliare europene de la colapsului Lehman Brothers si este un semnal care confirma revenirea interesului investitorilor. Activitatea investitionala din a doua parte a anului trecut a avut o crestere de 71% la un volum de 43,9 mld. euro, in comparatie cu primul semestru cand s-au inregistrat tranzactii totale de 25,7 mld. euro.

Germanii au cheltuit 1 mld. euro in decembrie

„In mod traditional trimestrul patru este cel mai activ. Pe multe piete europene s-a observat o grabire a procesului tranzactional spre sfarsitul anului, 17 din 26 de piete analizate raportand un volum crescut pentru aceasta perioada“, se arata in raport.

Numai fondurile deschise din Germania au cheltuit 1 mld. euro in luna decembrie a anului trecut, in 13 achizitii dispersate la nivelul a sapte piete europene. Semestrul doi al anului 2009 a fost caracterizat de investitii straine, in timp ce in prima parte a anului investitorii s-au concentrat pe achizitii pe pietele autohtone.