Vilele din Pipera si-au facut sindicat

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

24.01.2008 - Romania Libera
Vilele din Pipera si-au facut sindicat

Duminica dimineata. 20 ianuarie. In cartierul de vile Class din Pipera e agitatie mare. Locuitorii au infruntat frigul taios de afara, hotarati sa se lupte cu firma Impact, cea care le-a vandut casele – pe bani nu tocmai putini – si pe care o acuza ca de trei ani le-a creat o sumedenie de neplaceri. Ultima dintre acestea, spun ei, este intentia companiei de a le impune o alta societate care sa le administreze cartierul, defapt care sa intermedieze de acum inainte relatia cu furnizorii de utilitati – apa, gaze, electricitate. Asta desi proprietarii sunt organizati deja intr-o asociatie. Mai mult decat atat, proprietari, adunati intr-un colt al cartierului intr-un fel de sedinta, reclama ca pentru acest "serviciu" fiecare familie va trebui sa scoata din buzunar, in fiecare luna, aproape 100 de euro (mai exact 0,49 euro fara TVA/metru patrat de suprafata utila a casei), comisionul firmei de administrare MIBA Developer&Contractor SRL. Oamenii sunt revoltati ca trebuie sa plateasca aceste sume, mai ales ca se plang ca nu au fost consultati daca vor sau nu sa lucreze cu aceasta firma. Asistati de un avocat, sunt decisi ca in zilele urmatoare sa faca actiuni in justitie impotriva Impact. "Drepturile noastre sunt pur si simplu calcate in picioare. Va dati seama ce afacere banoasa urmeaza sa faca firma MIBA, care va administra nu numai cartierul nostru, ci pe toate cele construite de Impact in Pipera. Este vorba cam de 1.000 de case, iar daca inmultim acest comision de 0,49 de euro pe metru patrat cu un minim de 100 de metri patrati de fiecare casa si apoi cu o mie de case rezulta cel putin 49.000 de euro pe luna. Pentru ce sa incaseze acesti bani?", declara Adina Coca, presedintele Asociatiei de proprietari "Class Pipera".

"Nu platim nimic"

Iritarea proprietarilor impotriva firmei Impact este insa mult mai veche. Imediat dupa ce s-au mutat in noile case – pe care au dat intre 100.000 si 200.000 de euro – multi dintre ei si-au dat seama ca acestea nu sunt nici pe departe "locul unde visele merg acasa", dupa cum li se promitea in pliantele de prezentare. Unii dintre ei, cum este cazul familiei Georgescu, au constatat vicii de constructie, altii au descoperit probleme cu actele de proprietate. In plus, cei 202 proprietari platesc facturile la curent electric la pret de agent economic, adica dublu fata de restul romanilor, deoarece Impact nu a tranferat inca retelele interioare catre locatari, iar cartierul are in continuare statut de santier.
Acum afirma ca au ajuns cu rabdarea la capat si nu vor mai accepta "abuzurile" Impact. "Noi nu vrem sa platim nimic catre MIBA, pentru ca nu recunoastem aceasta firma. Impact a vandut ce nu are, administrarea complexului. Doi ani ne-am descurcat singuri. Mai mult, ne-am facut o asociatie de proprietari. Noi le vom face notificari in care le vom transmite opozitia noastra", a precizat Adina Coca in aprobarile celor circa 70 de proprietari care au venit la sedinta-revolta de duminica.

Gabriel Bejan, Razvan Chiruta