Viitorul imobiliar bucurestean: apartamente tip "Epoca de Aur"

Imobiliare

15.09.2009 - Cotidianul

Criza imobiliara va modifica nu numai preturile, ci si structura viitoarelor ansambluri rezidentiale si dimensiunea apartamentelor, scrie money.ro
 
Apartamentele din ansamblurile imobiliare care vor fi anuntate in viitor in Bucuresti vor fi apropiate, ca dimensiuni, de locuintele construite in “Epoca de Aur”.

Dezvoltatorii care vor investi in Capitala vor opta pentru ansambluri de mici dimensiuni situate in zonele acoperite de reteaua de transport in comun. Ansamblurile cu mii de locuinte si dezvoltarile imobiliare situate la distanta mare de Bucuresti vor deveni raritati. “Viitorul va apartine proiectelor cu un numar mic de apartamente, situate langa mijloacele de transport. Romanii nu sunt oameni care sa aprecieze un cartier cu 6000 de locuinte, ci cladiri de 30-40 sau maximum 100-140 de unitati”, spune Oana Ivan, general manager al companiei imobiliare Benevo.

Criza a modificat preferintele cumparatorilor si specialistii spun ca acest lucru se va vedea in structura viitoarelor dezvoltari.

In urma cu doi ani un ansamblu rezidential cu 500 de locuinte era considerat insignifiant, comparativ cu cele de mii de locuinte anuntate in apropierea Capitalei. Acum un proiect gigant, cum a fost cel anuntat si apoi anulat de Fadesa, de 7.000 de locuinte, este considerat nerealist de catre specialisti deoarece nu mai exista clienti pentru vanzarea off-plan. Se cauta doar apartamente finalizate. In aceste conditii, dezvoltatorii nu vor mai risca decat o investitie mica intr-un ansamblu de mici dimensiuni pe care-l poate finaliza din fonduri proprii sau cu un credit mic si pe care-l poate vinde repede. Lucruri greu de realizat cu un proiect de mari dimensiuni.