Vanzarile de locuinte au scazut in SUA pentru a sasea luna consecutiv

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

26.02.2008 - Money Channel

Vanzarile de locuinte au scazut pentru a sasea luna consecutiv in ianuarie. Consumatorii au stat deoparte si au privit cum proprietatile au continuat sa se ieftineasca.


Americanii au vandut 4,89 de milioane de locuinte, cu 0,4% mai putine decat in ultima luna din 2007. Analistii de pe Wall Street estimau un nivel anualizat de 4,81 milioane de locuinte. In privinta preturilor, jumatate din locuinte au fost vandute la un nivel de peste 201,100 de dolari, cu 4,6% sub nivelul din ianuarie 200, iar restul sub acest palier.

Stocurile au crescut cu 5,5%, pana la 4,19 milioane in ianuarie. Cumparatorii mizeaza pe o continuare a deprecierii locuintelor. Creditorii si-au inasprit conditiile de imprumut si contribuie la criza creditelor care afectaeaza economia Statelor Unite. In principal pentru ca, standardele mai ridicate au scos din piata o parte din cumparatori si au ingreunat procesul de achizitie.

Cumpararea este mai dificila si mai scumpa. Rata medie a creditelor ipotecare pe 30 de ani a fost 5,76% in ianuarie, in scadere de la 6,10% in luna anterioara. Oferta produselor ipotecare complexe a disparut iar in ultimele 5 luni acest lucru s-a reflectat in vanzari reduse dar stabile.