Uzunov (Regatta): Am inceput cu inchirierea unei garsoniere de 20 mp

Imobiliare

04.11.2009 - Curierul national
Uzunov (Regatta): Am inceput cu inchirierea unei garsoniere de 20 mp
Dupa ce a terminat Facultatea de Chimie, la Universitatea Bucuresti, Eduard Uzunov a inceput sa cocheteze cu antreprenoriatul prin implicarea sa in mai multe activitati comerciale.
Din 1993 a inceput activitatea cu Regatta. "Primul pas a fost inchirierea unei garsoniere de 20 mp in Armeneasca", isi aminteste cu drag Uzunov.
Totodata, acesta a mentionat ca "acel inceput a fost de bun augur, pentru ca lucrurile au mers din ce in ce mai bine. Imi amintesc ca in acea perioada erau peste 3.000 de agentii imobiliare in Bucuresti, si toti concuram pe piata rezidentiala, fiind singura pe care se tranzactiona in acel moment".
In perioada '94-'95, piata a inceput sa evolueze, a crescut si echipa, astfel ca acesta a cumparat si inchiriat mai multe apartamente in acelasi bloc, extinzandu-se pe mai multe etaje.
Odata cu dezvoltarea pietei in 1996, a trecut de la activitatea exclusiv rezidentiala la cea specializata pe mai multe segmente. "Am impartit compania in 5 departamente: rezidential vanzari, rezidential inchirieri, birouri, comercial/industrial si terenuri. De atunci am pastrat aceeasi structura a companiei. Membrii echipei de atunci sunt acum managerii acestor departamente", a mai completat actualul presedinte al Regatta.
Tot in acea perioada, acesta a incheiat cel mai important deal, prima inchiriere semnificativa de birouri de pe piata imobiliara romaneasca, sediul Lukoil in spatiul Ambasadei Coreei de Nord. Spatiul inchiriat a fost de aproximativ 4.000 mp. La inceput Regatta era formata din putini oameni care faceau de toate.
"Imi amintesc cu drag cum mergeam si pe teren, aveam si intalniri cu clientii, singuri ne faceam curat, tot singuri ne organizam bugetul. Pe masura ce activitatea echipei s-a extins, si numarul colegilor mei a crescut, am gestionat si alte activitati", a afirmat Uzunov.
In ceea ce priveste sprijinul din partea familiei, Eduard Uzunov ne-a spus ca nu a beneficiat de acesta de la inceputul carierei sale. "Tatal meu era functionar in Ministerul de Finante, si a fost cel care la inceput a incercat sa ma tempereze in avantul meu antreprenorial, punand probabil curajul meu pe seama varstei. Treptat, i-am convins prin reusitele mele, si mi-au fost alaturi. Nu pot vorbi de un sprijin financiar, pentru ca mi-am finantat activitatea din profitul pe care il obtineam, insa a contat ca i-am avut aproape in acea perioada", ne-a explicat presedintele Regatta.

"Acum sunt responsabil cu stabilirea directiilor strategice"

In acest moment, responsabilitatile sale s-au schimbat. "Acum sunt responsabil cu stabilirea directiilor strategice, cu dezvoltarea planului de business, si cu administrarea companiei. Bineinteles, nu fac singur aceste lucruri. Am langa mine o echipa foarte unita, caci, asa cum am mai spus-o si alta data, suntem ca o adevarata familie", a mai explicat acesta.
Anul 2010 se anunta la fel de dificil ca 2009, insa acest lucru nu-l sperie pe Eduard Uzunov. Pentru compania Regatta criza a fost atat o amenintare, cat si o oportunitate de a dezvolta alte tipuri de servicii, cum ar fi renegocierea de contracte, studii de piata, evaluarile studiilor de oportunitate si fezabilitate, managementul de proprietate. In 2010 principalele obiective sunt cresterea cotei de piata si consolidarea statutului de lider al brandurilor romanesti de imobiliare.
In aceste momente dificile, eficienta si adaptarea la cerintele pietei sunt esentiale. "In aceasta perioada este obligatoriu sa stii ce sa le oferi clientilor, pentru ca banii sunt putini, iar cei care sunt investiti sunt si mai putini. Am anticipat miscarile din piata si ne-am adaptat din mers. Acesta este pana la urma avantajul antreprenoriatului, si al faptului ca suntem o companie locala, care cunoaste foarte bine piata. Am stiut de ce au nevoie clientii nostri, si am venit in intampinarea nevoilor lor", a mai spus Uzunov.

Familia si business-ul pe care il detine sunt lucrurile ce il motiveaza

Business-ul pe care il conduce a devenit un lucru foarte important in viata sa, dar nu mai important decat cele doua fetite, Marie Rose Christina si Ivonne Maria. "Nimic nu ma incarca de energie pozitiva mai mult decat zambetul lor", a subliniat Uzunov.
Presedintele Regatta mai spune ca este acuzat de multe ori de un optimism contagios.
"Da, sunt o fire optimista, insa sunt in acelasi timp foarte atent la tot ce se intampla in jurul meu. Succesul este dat in primul rand de faptul ca lucram uniti, ca ne ajutam si ne sustinem in cadrul echipei. Nu este deloc o perioada usoara, cu atat mai mult daca ne raportam la vremurile pe care le traversam", a mai aratat acesta.