UNNPR propune ca tranzactiile de peste 10.000 de euro sa se faca prin virament

Imobiliare

18.04.2008 - Money Channel
UNNPR propune ca tranzactiile de peste 10.000 de euro sa se faca prin virament

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania propune ca pe viitor toate tranzactiile de peste 10.000 de euro sa se faca doar prin virament bancar si sa se interzica platile cash pentru astfel de sume. Notarii isi motiveaza cerererea afirmand ca in celelalte state din Uniunea Europeana plata pentru tranzactiile imobiliare nu se mai face cash si ca exista pericolul blocarii pietei din cauza numerarului mare existent.

Notarii cer Bancii Nationale a Romaniei ca tranzactiile imobiliare ce depasesc 10.000 de euro sa se faca numai prin viramente bancare, asa cum se intampla in celelalte state membre ale Uniunii Europene. Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania sustine ca piata imobiliara s-ar putea bloca din cauza ca exista mult numerar. "Problema UNNPR este ca tranzactiile sa nu se mai achite decat prin transfer bancar. Acest sistem de plata exista in marea majoritate a tarilor UE. Deocamdata suntem in faza in care se lucreaza la protocolul dintre cele doua institutii. Cred ca in cateva luni de zile se va rezolva, in masura in care se incheie, cat de repede posibil", a declarat purtatoruil de cuvant al UNNPR, Mihai Atanasoaiei.

Din datele Uniunii Notarilor reiese ca numarul de tranzactii imobiliare din Romania a crescut in primele doua luni din acest an cu 21,85% pana la 77.703, fata de 63.772 in acelasi interval din 2007.