Unde va puteti investi banii cu succes

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

17.01.2008 - Gandul
Unde va puteti investi banii cu succes

Constructiile si comunicatiile – cele mai profitabile domenii in urmatorii doi ani

La polul opus se afla industria textila si cea a pielariei

Romanii care vor sa investeasca in acest an, dar si in 2009 trebuie sa se orienteze spre sectoarele cu cele mai bune perspective de dezvoltare. In capul listei se afla constructiile si comunicatiile, care aduc in continuare bani frumosi, potrivit unui raport al UniCredit privind perspectivele de dezvoltare ale statelor din Europa Centrala si de Est, in intervalul 2008-2009.

Fiecare ramura economica are propriile vedete, astfel ca cei dornici de investitii au de unde alege. Spre exemplu, in industria prelucratoare, cele mai bune performante vor fi obtinute, potrivit raportului, in industria lemnului si produselor din lemn, produselor minerale nemetalice, precum si echipamentelor electrice si de transport, ca urmare a costului redus al fortei de munca, potrivit standardelor comunitare. Performante bune vor fi obtinute in sectoare precum agricultura, industria petroliera, chimica, masini si echipamente, electricitate, gaze si apa, domeniul financiar si al asigurarilor, sectorul imobiliar si cel hotelier.

„Lista neagra” include sectoarele traditionale

In schimb, sectoare traditionale, cum sunt industria pielariei si textila, care au inca un rol important in economie, cu o contributie de peste 10% la valoarea adaugata a economiei, vor avea o evolutie negativa. Perspectivele de dezvoltare se mentin favorabile, in pofida unei incetiniri a cresterii consumului si a reducerii contributiei nete a exporturilor.

Investitiile vor creste, sustinute de marile proiecte de infrastructura, iar UniCredit anticipeaza pentru 2007 ca PIB-ul va ajunge la 5,8% si la peste 5% in urmatorii doi ani. Presiunile asupra deficitului de cont curent vor fi generate in mare parte de consumul ridicat, cresterea puternica a investitiilor si o politica bugetara mai relaxata, odata cu apropierea alegerilor parlamentare din 2008.

UniCredit anticipeaza insa ca ritmul de crestere din industrie se va mentine la un nivel ridicat, determinat de noi proiecte de investitii.

Elena Cristian