Un proiect imobiliar din Iasi, la un pas de esec

PROIECTE / DEZVOLTARE , Imobiliare

28.10.2007 - Romania Libera

publicat pe 30.07.2007

 Compania Shiran Constructii ar putea fi nevoita sa renunte la proiectul imobiliar Royal Tower din Dealul Copoului din cauza municipalitatii iesene. Astfel, la Iasi investitia de aproape 100 de milioane de euro pentru ridicarea turnului de 19 etaje ar putea ramane doar un vis. Mai mult decat atat, israelienii ar putea sa piarda si banii cheltuiti pentru proiectare, studii de fezabilitate si obtinerea avizelor necesare demararii proiectului.
sefii Primariei vor ca inaltimea maxima a cladirilor ce se vor construi in zonele colinare ale orasului sa fie de noua metri. Decizia a fost luata recent de viceprimarul Constantin Neculau, in cadrul Comisiei de Urbanism a Consiliului Local. "Zonele colinare ale Iasiului, cum ar fi Copou sau Bucium, nu sunt potrivite pentru constructia de zgarie-nori! Mai mult, am primit si o recomandare din partea Uniunii Arhitectilor, care ne sugerau sa nu aprobam constructia unor cladiri foarte inalte in aceste zone!", a declarat viceprimarul Neculau.
Cu toate acestea, in aprilie Consiliul Local a aprobat Planul Urbanistic Zonal depus de Shiran Constructii pentru construirea cladirii de 60 de metri in Copou.
Acum, edilii s-au razgandit si sunt decisi sa nu elibereze autorizatia de constructie. "Firma nu va primi autorizatie pentru demararea lucrarilor! In zilele urmatoare va avea loc o intalnire cu arhitecti si specialisti pentru a pune la punct mai multe regulamente urbanistice pentru zonele colinare ale Iasiului. Exista posibilitatea ca, in functie de deciziile ce se vor lua in cadrul acestor discutii, sa solicitam in instanta anularea documentatiei pentru construirea proiectului imobiliar de pe Aleea Sadoveanu!", a precizat primarul Gheorghe Nichita.
Reprezentantii companiei Shiran Constructii au refuzat sa comenteze intentiile municipalitatii iesene. "Deocamdata nu stim nimic oficial despre aceasta intentie. Pana cand municipalitatea nu va lua o hotarare definitiva in aceasta privinta, nu putem sa facem comentarii", a declarat Oana Balan, PR manager al Shiran Constructii

Lucian Vinca