Un indice al pietei imobiliare nu ar avea un impact prea mare asupra preturilor

Imobiliare

21.04.2008 - Curierul National
Un indice al pietei imobiliare nu ar avea un impact prea mare asupra preturilor

Preturile de vanzare sunt umflate, iar cele declarate la notari, mult subevaluate
Analistii imobiliari sunt de acord cu indicele imobiliar, dar nu cred ca va putea fi realizat corect
Un indice al pietei imobiliare, desi binevenit, poate sa nu reflecte valorile reale din piata, pentru ca preturile afisate de vanzatori sunt "umflate", iar cele inregistrate la notariate sunt sub nivelul real, in multe cazuri, pentru ca astfel se pot plati impozite mai mici pentru tranzactii.

Analistii considera ca intentia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a crea un indice de evaluare a pietei imobiliare din Romania cu ajutorul datelor de la notari este corecta si reprezinta un pas catre normalitate. Ei au, insa, dubii in privinta datelor reflectate de statistici, inclusiv a celor de la notariate, intrucat le considera sub nivelul real. Analistii nu anticipeaza si o prabusire a sectorului imobiliar.

"Piata imobiliara a inregistrat ritmuri de dezvoltare ridicate in ultimii ani. Pentru a avea o imagine corecta a acestei dezvoltari sunt necesare statistici oficiale si detaliate. Odata realizate, aceste statistici vor aduce transparenta, ceea ce va uniformiza raportarea datelor si va inlatura lipsa de exactitate pornind de la nivelul agregat al cererii si ofertei si terminand cu preturile de tranzactionare. Cred ca un astfel de demers este necesar si, in acelasi timp, benefic", a declarat economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, pentru NewsIn. Bogdan Baltazar, membru in consiliul de administratie al BRD SocGen, considera ca, in general, exista o stare de confuzie in privinta preturilor din piata imobiliara, avand in vedere ca, pe de-o parte, exista o tendinta de umflare a preturilor de catre dezvoltatori si constructori, iar, pe de alta parte, preturile de la notariate ar putea fi subevaluate, din dorinta de a scapa de o parte din impozitele platite in astfel de tranzactii.

El spune ca nu crede intr-o cadere a pietei imobiliare si adauga ca opiniile care sustin contrariul au, de multe ori, in spate intentia de a cobori artificial preturile, pentru a putea face speculatii pe aceasta piata.

Presedintele UNNPR, Dumitru Viorel Manescu, a spus ca exista pericolul blocarii pietei imobiliare, iar din discutiile cu bancherii centrali a inteles ca BNR este, din acest punct de vedere, ingrijorata in special de ipoteci. Totusi, evolutia pietei imobiliare ramane pozitiva. Astfel, datele UNNPR arata ca numarul de tranzactii imobiliare din Romania a crescut in primele doua luni din acest an cu 21,85% pana la 77.703, fata de 63.772 in acelasi interval din 2007. Analistii imobiliari sunt in mare parte de acord cu realizarea unui indice al pietei imobiliare, dar considera ca acesta nu va putea fi realizat in conditiile in care datele prezentate la notari nu sunt cele reale, iar preturile sunt de cele mai multe ori subevaluate.

Adrian Ungureanu