Un bun negociator scade pretul apartamentului cu 20%: 35.000 de euro, apartament de doua camere in Bucuresti

Imobiliare

12.11.2009 - Cotidianul

Cu fiecare luna trecuta, piata imobiliara rezidentiala inregistreaza noi minime ale preturilor la apartamentele vechi, atat in Capitala, precum si in marile orase ale tari.
 
Potrivit specialistilor, cei care doresc sa cumpere un apartament o pot face in lunile urmatoare la preturi mai mici decat cele din prezent. Datele analizate pe tot parcursul acestui an indica faptul ca trendul descendent va continua si in lunile urmatoare. “Ne asteptam in continuare la scaderi de preturi. Atata vreme cat tranzactiile nu s-au deblocat, singura strategie viabila pentru cei care doresc sa vanda este sa scada preturile in continuare”, precizeaza Adrian Erimescu, directorul general al site-ului imobiliar Imobiliare.ro.

Analiza Imobiliare.ro arata ca in luna octombrie, in Bucuresti, pretul mediu de strigare cerut de vanzatori pentru un apartament cu doua camere situat in blocurile construite inainte de Revolutie a mai pierdut 2%, de la 70.414 euro pana la 69.284 euro.

Pana la mijlocul lunii, preturile au scazut sub pragul de 69.000, insa in ultima decada, trendul a fost relativ ascendent. In cartiere precum Drumul Taberei si Militari, preturile de strigare ale apartamentelor cu doua camere incep de la 42.000-43.000 euro, ofertele fiind garantate de agentiile imobiliare.
 
De retinut, expertii imobiliari sustin ca pretul de strigare este mai mare cu 15-20% decat pretul real de tranzactionare, in functie de calitatile de negociator ale cumparatorului sau de nevoia de bani a vanzatorului. Astfel, un bun negociator, care sa presupunem ca nimereste un proprietar care vrea sa scape de proprietate cat mai repede, va plati pentru un apartament in cele doua cartiere amintite mai sus in jur de 34.000-35.000 de euro.
 
Piata imobiliara din Brasov isi continua evolutia descendenta inregistrata pe tot parcursul anului. In luna octombrie, comparativ cu septembrie, pretul mediu de strigare pentru un apartament vechi cu doua camere a scazut cu 3%, de la 52.387 euro pana la 50.679 euro. Astfel, rezulta un pret mediu pe metrul patrat de 974,5 euro. Apartamente in cartierele Tractorul, Bartolomeu sau Florilor pot fi cumparate si mai ieftin, potrivit Imobiliare.ro.
 
Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, pretul mediu cerut pentru un apartament vechi cu doua camere intr-o zona selecta a ajuns la 58.446 euro. Zonele Marasti si Grigorescu sunt cele mai atractive din punctul de vedere al preturilor la apartamente.
 
In ceea ce priveste municipiul Constanta, ritmul de scadere a pretului mediu cerut pentru apartamentele vechi cu doua camere a fost mai accelerat decat in celelalte orase mari analizate, in special in prima jumatate a lunii. Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, pretul mediu de strigare pentru aceasta categorie imobiliara a coborat pana la 54.010 de euro (1.077 euro/mp) fata de valoarea inregistrata la inceputul lunii, de 56.597 euro. Tomis I si Tomis II raman zonele cu cele mai ieftine apartamente de la malul marii.
 
Cel mai accesibil oras mare din tara este Iasiul. La sfarsitul intervalului analizat, pretul mediu cerut pentru un apartament vechi cu doua camere era de 46.680 de euro (897 euro/mp). Apartamentele cu doua camere cele mai ieftine din Iasi se afla in zonele Podul de Piatra si Podul Ros.
 
Un oras mai stabil din punctul de vedere al pretului la apartamente vechi este Timisoara. Aici, nivelul preturilor cerute pentru apartamentele vechi cu doua camere a ramas relativ constant. Daca in prima jumatate a lunii, tendinta de scadere a fost destul de evidenta (54.467 euro), spre finalul intervalului preturile au crescut usor pana la 54.898 de euro (1.019 euro/mp). Apartamente cu doua camere confort I pot fi gasite in Timisoara, in zone considerate bune, precum Aradului si Girocului, in jurul valorii de 45.000 de euro.