Ultimul targ imobiliar 2009: ofertele cresc, vizitatorii scad

Imobiliare

04.12.2009 - Gandul
Ultimul targ imobiliar 2009: ofertele cresc, vizitatorii scad

Prima zi a ultimului targ imobiliar din Capitala nu a atras prea multi vizitatori, iar agentii de vanzari s-au cam plictisit, gasind tot felul de metode de a-si petrece timpul. Asezata pe scaun, cu pliantele in fata, o tanara domnisoara si-a scos pudriera cu oglinda si a inceput sa se aranjeze. O alta statea singurica pe o canapea si isi curata unghiile, aruncand priviri nervoase celor care se uitau la ea. Pentru unii, se vedea ca ziua a inceput devreme si ca plictiseala si-a facut loc pe fetele lor, drept pentru care, la un stand, doi colegi isi sprijineau cu tristete capetele avand privirea pierduta in spatiu.

Un grup de domnisoare mai zglobii povesteau de artistii trecuti in nefiinta: Michael Jackson si Patrick Swayze. Altii si-au facut timp sa vorbeasca la telefon, iar altora le mai lipsea doar televizorul, pentru ca fisticul il aveau deja. Un stand frumos amenajat, cu LCD-uri, cu vaze cu trandafiri si bomboane pentru curiosi: o fata isi verifica contul de pe Facebook. Iar putinii vizitatori care au ajuns din intamplare la expozitie au fost luati cu asalt de unii vanzatori, dorind sa le explice ce si cum e cu proiectul.
 
Fara oferte noi

Cam asta era atmosfera de la targul imobiliar tIMOn, care are loc la sfarsitul acestei saptamani la World Trade Center din Capitala. Una dintre domnisoarele care impartea pliante spune ca sunt destul de putini oameni, chiar si pentru prima zi. La alte targuri, chiar daca nu venea multa lume din prima zi, in celelalte zile era nebunie. "Nu cred ca va fi la fel si de data asta", a continuat ea.
Cat despre vanzarile din ultima perioada, nu toti dezvoltatorii au avut succes.

Spre exemplu, in ultimele trei luni, au fost vandute doar 15 apartamente din cadrul proiectului Vitan Platinum Towers. Cei de la Domus Stil insa se lauda ca, de cand cu programul "Prima Casa", au semnat deja zeci de antecontracte. "Marea majoritate a clientilor au achizitionat prin Prima Casa si avem deja semnate 100 de antecontracte. Peste 90% dintre acestia au preferat apartamentele cu doua camere", a declarat pentru Gandul Bogdan Balasa, consultant vanzari Domus Stil. Ofertele sunt aceleasi ca si la targurile din toamna, cu locuinte al caror pret este aproape de limita de 60.000 de euro.

Mos Craciun ca agent de vanzari

Imaginea lui Mos Craciun nu lipseste din pliantele expozantilor, promitand pe perioada targului discounturi bune pentru cei care se incumeta a cumpara: apartamente in Rose Garden de la 59.000 de euro si in FeliCity cu preturi de la 88.000 de euro. Si ca sa ia ochii vizitatorilor, alti dezvoltatori au scos in fata pretul pe metru patrat: 1.100 de euro plus TVA. Locuintele, insa, au suprafete de la 75 de metri patrati, iar cea mai ieftina locuinta costa 81.950 de euro plus TVA. Un alt dezvoltator ofera cadou masini Audi pentru cei care cumpara un apartament in proiectul Lotus Cismigiu. Doar ca pretul pe metru patrat porneste de la 1.900 de euro plus TVA si poate ajunge la 2.500 de euro. Din cele 29 de locuinte au fost vandute 15, dintre care cinci anul acesta. Se mai gasesc si vile de 203 metri patrati in Crevedia si Tartasesti, unde pretul este de 430 de euro pe metru patrat finisat.