TVA aplicata persoanelor fizice bulverseaza piata imobiliara

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

21.02.2008 - Capital

Eliminarea taxarii inverse a TVA provoaca noi controverse pe piata imobiliara. Notarii se plang ca nu pot aplica dispozitii ambigue, iar consultantii fiscali sustin ca investitorii mici incep sa se retraga de pe piata.

Consultantul financiar Daniel Udrescu pare o bomba cu detonare verbala. E suficient sa-i spui „TVA!“, ca acesta explodeaza in acuze la adresa fiscului si ambiguitatii legislative din Romania. „Stiti ca numai in Bucuresti sunt cateva mii de mici investitori, in majoritate straini, care ori sunt indecisi, ori si-au marcat profiturile si s-au retras de pe piata din cauza eliminarii taxarii inverse si a ambiguitatii legii in ceea ce priveste plata TVA pentru persoanele fizice?“, intreaba revoltat Udrescu. „Sa fim seriosi, oricine stie ca acesti oameni aduceau milioane de euro in tara, se incasau impozite, o multitudine de firme erau implicate in aceste afaceri. Oriunde in lume, piata imobiliara este sustinuta prin reglementari. Romania insa e o tara condusa prin gatuire. Vede fiscul o sursa de profit, hop, hai sa o anihilam“, conchide consultantul.

 

Mai mult, de ambiguitatea OUG nr. 106/2007, ce completeaza si modifica Codul fiscal, se pare ca sunt afectati si notarii. Printr-un document datat 21 decembrie 2007, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a cerut clarificari Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in ceea ce priveste plata TVA de catre persoanele implicate in tranzactii imobiliare. Conform modificarilor din Codul fiscal, oricine desfasoara asemenea tranzactii trebuie sa se inscrie ca persoana impozabila si, evident, platitoare de TVA, daca indeplineste cateva conditii. Printre acestea: o valoare a tranzactiilor de 35.000 de euro anual si - cea mai importanta si totodata ambigua - caracterul de continuitate al acestor activitati.

„Veriga slaba“ din acest lant este termenul de continuitate, care nu poate fi definit concret. „Pot fi doua tranzactii, pot fi mai multe. Cine poate spune cand apare termenul de continuitate?“, se intreaba avocatul Ionut Mateescu. Raspunsul primit de UNNPR, la 23 ianuarie 2008, nu a clarificat nimic. Ca atare, in opinia ANAF, daca ai obtinut, ca persoana fizica, venituri cu caracter de continuitate din tranzactii imobiliare, trebuie sa soliciti inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal.

Cum au rezolvat problema notarii? „Fata de aceste aspecte, apreciem ca dispozitiile sunt imposibil de aplicat fara elaborarea unei metodologii specifice in materia inregistrarii persoanelor fizice ca platitoare de TVA la tranzactionarea constructiilor noi, partilor din acestea si a terenurilor construibile sau fara amendarea normei din Codul fiscal“, declara pentru Capital Dumitru Viorel Manescu, presedintele UNNPR.

Razvan Zamfir