Turnurile Cismigiului, pasate primarului Chiliman

PROIECTE / DEZVOLTARE , Constructii

17.01.2008 - Jurnalul National
Turnurile Cismigiului, pasate primarului Chiliman

Proiectul de construire a patru zgarie-nori in preajma Parcului Cismigiu, monument istoric, a creat reactii rapide. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, se declara raspicat un adversar al proiectului teparilor din Cismigiu, discutat la finele anului 2007, de Comisia de Urbanism de la Primaria Generala a Capitalei. “Nu le mai pot permite celor de la Primaria Generala sa-si bata joc de acest oras. Este revoltator! In timp ce toata Europa isi protejeaza monumentele istorice si zonele de agrement in interesul propriilor cetateni, Bucurestiul este maltratat de interesele de grup ale administratiei Videanu”, spune primarul Sectorului 1.

Regula. Potrivit Legii administratiei publice, Primaria Capitalei stabileste regulamentul de urbanism in Bucuresti, iar primariile de sector sunt obligate sa-l aplice. Astfel, pentru constructia de zgarie-nori este nevoie de realizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), act normativ adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Apoi, PUZ-ul devine obligatoriu pentru primariile de sector, institutii responsabile cu eliberarea autorizatiilor de constructie. Cu toate astea, Chiliman spune ca nu va autoriza ridicarea celor patru turnuri de otel in jurul Parcului Cismigiu. “Ii anunt pe domnii de la Capitala ca voi face tot ce-mi sta in puteri pentru a-i impiedica sa distruga Parcul Cismigiu, asa cum ma bat cu ei pentru a salva Parcul Bordei. Nu voi autoriza nici un monstru de sticla care strica aspectul Bucurestilor si imi asum consecintele pentru aceasta decizie”, sustine primarul Sectorului 1.

Eschiva. Intr-un interviu acordat Jurnalului National, Adriean Videanu afirma ca “tot ce inseamna arhitectura bucuresteana nu este intr-o mana care sa poata sa aiba un concept unitar”. Astfel, edilul Capitalei incearca sa acrediteze ideea ca in Bucuresti “sunt sase tipuri de arhitecturi, in functie de optiunea fiecarui primar”.

“Videanu incearca sa arunce pisica tocmai in curtea primariilor de sector. Bucurestenii stiu mai bine decat isi inchipuie dl Videanu ca dumnealui si clica de la Capitala sunt reponsabili de uratirea Capitalei, de distugerea spatiilor verzi si de atentatul la monumentele istorice ale Bucurestilor”, a afirmat Andrei Chiliman.