Tranzactiile imobiliare au scazut cu 35%

Imobiliare

24.06.2009 - Ziarul financiar

Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut cu 35% in perioada ianuarie-mai a acestui an, fata de intervalul similar din 2008, in timp ce valoarea acestora a cunoscut o scadere mult mai accentuata, reiese din datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Astfel, in timp ce in primele cinci luni ale acestui an au fost incheiate mai putin de 135.000 de tranzactii imobiliare, in aceeasi perioada a anului trecut notarii au contabilizat aproape 210.000 de contracte noi. In schimb, impozitul pe veniturile din transferul de proprietate a scazut cu 64% in aceeasi perioada, ceea ce indica si o scadere a valorii medie a tranzactiei.

In primele cinci luni ale acestui an au fost colectate impozite din transferul de proprietate de 175 mil. lei (42 mil. euro), in timp ce anul trecut volumul incasarilor s-a ridicat la 487 mil. lei (120 mil. euro).

Cu alte cuvinte, daca anul trecut impozitul mediu per tranzactie imobiliara era de 570 de euro, in acest an notarii au colectat in medie doar 310 euro, pe fondul scaderii preturilor, dar si al numarului mai mic de tranzactii de mari dimensiuni.

Luand in calcul un impozit mediu de 2% per tranzactie, valoarea tranzactiilor imobiliare semnate in primele cinci luni ale anului s-a ridicat la aproximativ sase miliarde de euro.
Uniunea Nationala a Notarilor Publici nu are date despre structura tranzactiilor (rezidential, terenuri etc.), dar pe ambele segmente scaderea preturilor si a tranzactiilor a fost consemnata de catre toti jucatorii din real estate.