Tranzactiile imobiliare aduc mai putini bani statului

Imobiliare

05.09.2008 - Adevarul
Tranzactiile imobiliare aduc mai putini bani statului
Numarul tranzactiilor imobiliare incheiate in Romania continua sa scada de la luna la luna, reiese din datele furnizate de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Potrivit acestora, in luna iulie, spre exemplu, s-a sesizat o noua diminuare a numarului de tranzactii imobiliare incheiate de catre notarii publici, de la 44.862 in iulie 2007 la 43.239 in aceeasi luna a acestui an.

In ceea ce priveste sumele incasate de notari in contul impozitului pe tranzactiile imobiliare parafate, acestea au scazut de la 109 milioane lei in iulie 2007 la 94 milioane lei, in aceeasi luna a acestui an.

Potrivit datelor furnizate de catre UNNPR, anul 2008 a debutat printr-o crestere semnificativa a numarului de tranzactii imobiliare. in ianuarie si februarie au fost incheiate cu 14.000 mai multe tranzactii imobiliare comparativ cu luna decembrie 2007. Incepand din luna mai, insa, datele oficiale furnizate de catre notarii publici au confirmat semnalele pietei, respectiv tranzactii mai putine, preturi usor in scadere.

In primele sapte luni ale acestui an au fost incheiate, potrivit datelor UNNPR, 293.031 tranzactii imobiliare, comparativ cu 272.097, in aceeasi perioada a anului trecut.

Sumele incasate de notari in contul impozitului pe tranzactiile imobiliare s-au ridicat la 680 milioane lei in primele sapte luni ale acestui an, comparativ cu 605 milioane lei, in aceeasi perioada a anului trecut.

Dana Banzea