Tranzactiile cu birouri si spatii industriale au scazut cu 68%

Imobiliare

27.05.2008 - Financiarul

Sumele alocate pentru piata imobiliara au fost la inceputul acestui an mai mici pe toate segmentele. Astfel, valoarea tranzactiilor de investitii a scazut in primele trei luni din acest an cu 68% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, ajungand la 119 milioane de euro, dintre care 56% au fost achizitii ale unor cladiri de birouri, potrivit companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield. Pe locul secund in topul investitiilor au fost cele in spatii de retail, cu 38% dintre sumele destinate investitiilor imobiliare. Scaderea este motivata de instabilitatea preturilor, lipsa disponibilitatilor de creditare si increderea mai redusa a investitorilor. Chiar si in aceste conditii, consultantii imobiliari estimeaza ca volumul inregistrat pe piata va ramane acelasi precum anul trecut, intre 1,5 si doua miliarde de euro. In plus, la sfarsitul saptamanii trecute s-a inregistrat cea mai mare tranzactie de investitii de pe piata, de 340 de milioane de euro. Tendinta inregistrata in Romania este aceeasi din Europa, unde cele mai mari scaderi in primele trei luni ale anului au fost raportate in Europa Centrala, de Est si de Sud.

In plus, acelasi ritm al scaderii se remarca si pe piata rezidentiala. Astfel, apartamentele din cartierele Capitalei, precum Drumul Taberei, Colentina sau Berceni, se tranzactioneaza aproximativ la aceleasi valori cu acelea de la sfarsitul anului, de 133.000 de euro, potrivit unui studiu al site-ului Magazinuldecase. Aceasta evolutie este data de numarul mai mare de unitati scoase la vanzare. In plus, pana la sfarsitul anului, preturile din aceste zone pot sa scada cu 20%–25% daca se vor scumpi creditele imobiliare si ipotecare, iar cererea se va diminua si mai mult decat in primele trei luni ale anului.


In primele trei luni ale anului s-a inregistrat o scadere a investitiilor in proprietatile imobiliare. Cea mai mare reducere a fost in ceea ce priveste volumul tranzactiilor de investitii. Scaderea preturilor vine pe fondul cresterii ofertei. Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania a scazut cu 68% in primul trimestru al anului comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, ajungand la 119 milioane de euro, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield (C&W). Motivele scaderii sunt instabilitatea preturilor, lipsa disponibilitatilor de creditare si increderea mai redusa a investitorilor. Cele mai multe dintre investitiile din primele trei luni - 56% - au fost directionate spre birouri, urmate de retail - cu 38% - si hoteluri, cu 7%.

„Investitorii au ramas pe primul trimestru din 2008 in asteptare, putine tranzactii importante fiind inregistrate. Pe termen scurt, piata nu va inregistra schimbari substantiale, o imbunatatire a conditiilor fiind asteptata pentru partea a doua a anului. Pe ansamblu, estimarile pentru intreg acest an se mentin la acelasi nivel cu acela consemnat anul trecut, de aproximativ 1,8-2 miliarde euro”, subliniaza Costel Florea, Head of capital Markets la Cushman&Wakefield Activ Consulting. Anul trecut, in Romania, volumul tranzactiilor imobiliare a fost de 1,88 miliarde euro, fondurile provenind in totalitate de la investitorii straini, se mai spune in studiul C&W. Pe de alta parte, companiile de consultanta imobiliara Colliers International, CBRE Eurisko si DTZ Echinox calculeaza acest volum la aproximativ 1,5-1,7 miliarde de euro. La sfarsitul saptamanii trecute s-a inregistrat cea mai mare tranzactie de pe piata din Romania, de 340 de milioane de euro. Astfel, volumul tranzactiilor pe primele cinci luni este in jur de aproape 460 de milioane de euro.

Alina Botezatu