Tranzactii imobiliare de doua miliarde euro

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

Tranzactii imobiliare de doua miliarde euro

Volumul tranzactiilor cu proprietati comerciale - birouri si spatii de retail - va ajunge, pana la sfarsitul anului, la circa doua miliarde euro. Suma reprezinta mai mult decat o dublare a banilor pusi de investitori pe rabojul imobiliar cu un an in urma, datele referindu-se strict la investitiile de portofoliu, respectiv cele realizate intre diverse entitati, avand ca obiect proiecte imobiliare la cheie sau in diverse faze de finalizare.
Calculele realizate de analistii DTZ arata ca in 2007, la fel ca anul trecut, investitorii au preferat centrele comerciale, al doilea segment de interes fiind piata birourilor si apoi cea industriala. Capitala a atras cele mai multe investitii pe segmentul office, în timp ce în orasele din provincie s-au înregistrat cele mai multe tranzactii cu spatii de retail. Tranzactia anului in materie de mall-uri a fost încheiata la Constanta, prin achizitia centrului comercial Polus Center, dezvoltat de compania Trigranit, de catre fondul austriac de investitii Immoeast (185 milioane euro). Anul trecut, tot Trigranit a facut cel mai mare deal, vanzand aceluiasi cumparator mall-ul Polus din Cluj-Napoca (210 milioane euro). O alta tranzactie mare a anului 2006 a fost preluarea de catre APN Funds Management Limited din Australia a centrului comercial City Mall, din sectorul 4 al Capitalei (103,5 milioane euro).
Pe piata cladirilor de birouri, recordul anului 2007 a fost inregistrat in Bucuresti, odata cu preluarea cladirii America House de catre grupul francez Natixis (120 milioane euro). Ramanand in sfera cladirilor de birouri, trebuie mentionate deal-urile semnate de Charlemagne Capital (in calitate de vanzator) si Allianz-Tiriac pentru cladirile Construdava I (26,5 milioane euro), PGV Tower (27,4 milioane euro) si Millennium Business Center (52,6 milioane euro).

Oleg Cojocaru