Tranzactii cu terenuri de 675 mil. Euro in Bucuresti

Imobiliare

11.04.2008 - Business Standard

Suprafata totala de teren cumparata anul trecut in Bucuresti (tinand cont de tranzactiile mari, de peste 5.000 mp) a fost de circa 1,15 mil. mp, cu o valoare totala de peste 675 mil. euro, se arata in cel mai recent studiu al companiei de servicii imobiliare Colliers International.

Potrivit unui studiu realizat de Atisreal Romania, valoarea totala a celor mai importante zece tranzactii cu terenuri, inregistrate anul trecut in Bucuresti, a depasit 500 mil. euro.

“Nu poti lua in calcul toate tranzactiile ce depasesc 5.000 mp, pentru ca nu exista un sistem transparent, dar cred ca anul trecut au fost incheiate deal-uri mari, care, adunate, au circa 700 mil. euro”, a declarat pentru Business Standard Daniel Mitarcu, consultant in cadrul departamentului Terenuri al DTZ Echinox. Mai mult de 70% din suprafata totala au fost tranzactionate inainte de august 2007, dupa care trendul negativ al pietelor internationale a facut ca volumul tranzactiilor pe piata locala sa scada, sustin consultantii Colliers" class='linkuri'>Colliers. Potrivit acestora, marii dezvoltatori internationali au continuat sa fie cei mai activi cumparatori pe piata terenurilor.

In 2007, cererea din partea investitorilor speculativi a scazut, acest fapt semnaland un inceput de maturizare a pietei. Recordul, atat in ceea ce priveste valoarea, cat si suprafata totala a unei tranzactii, este reprezentat de achizitionarea de catre Africa Israel a terenului fabricii Laromet. Dezvoltatorul a platit 77,5 mil. euro pentru 155.000 mp situati in Bucurestii Noi.
 
O alta tranzactie-record a fost achizitionarea terenului CI Grivita de catre un fond de investitii israelian, care a platit 72 mil. euro pentru sase hectare de teren situate pe Bulevardul Expozitiei.
“Destinatia finala a terenurilor achizitionate anul trecut este in continuare predominant rezidentiala, in special pentru apartamente ce se adreseaza clasei medii”, se precizeaza in studiu.
 
Pe segmentul de retail, RI Investment a realizat o tranzactie-record de peste 50 mil. euro, in imediata vecinatate a Parcului Titan. Cu o proportie de 59% din volumul total de tranzactii, zona de nord a fost in continuare cea mai activa, din punct de vedere al tranzactiilor efectuate. Centrul a generat 6% din volumul tranzactiilor, vestul a generat 15%, in timp ce estul a reprezentat 20% din totalul achizitiilor importante. Partea de sud a orasului a fost in continuare inactiva, din punctul de vedere al tranzactiilor mari cu terenuri.

Alexandru Urzica