Tranzactie-record pe piata birourilor: 110 milioane de euro

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Imobiliare

28.10.2007 - Cotidianul

publicat pe 2.08.2007

 

O divizie a Allianz a cumparat trei dintre cele mai mari cladiri de birouri din Bucuresti.

La peste 110 milioane de euro este evaluata tranzactia prin care Degi (Deutsche Gesellschaft für Immobilienfonds), divizia de investitii imobiliare a grupului german Allianz, va prelua trei cladiri din Bucuresti de la fondul de investitii ECPC (European Convergence Property Company), administrat de compania britanica Charlemagne Capital.

Cele trei proprietati cumparate de nemti sint Millenium Business Center, PGV Tower si Construdava. Millennium Business Center, amplasata pe Bulevardul Carol din Bucuresti, in apropierea Bisericii Armenesti si a cladirii Bursei de Valori Bucuresti, a fost achizitionata de britanici in iulie 2006 contra sumei de 40 milioane de euro. Acum, britanicii au vindut-o cu 52,6 milioane. O alta cladire de birouri, PGV Tower, unde se afla sediul Bancpost, a fost achizitionata de fondul britanic in februarie 2006, in urma unei tranzactii care s-a ridicat la circa 24 de milioane de euro. Acum, fondul a obtinut 27,4 milioane din vinzarea ei. Tot anul trecut, in luna iunie, Charlemagne Capital a cumparat cu 19 milioane de euro cladirea de birouri Construdava, dezvoltata de Impact. Acum, firma britanica a vindut-o nemtilor la pretul de 26,5 milioane. Asadar, Charlemagne Capital obtine un profit de peste 20 de milioane de euro doar din vinzarea imobilelor pe care le-a achizitionat anul trecut.

Decizia privind vinzarea cladirilor catre DEGI, una dintre cele mai importante firme germane de administrare a proprietatilor, este motivata de scaderea substantiala a randamentelor de pe piata imobiliara romaneasca. Randamentele celor trei sedii sint estimate la 6,4%, 6,55%, respectiv 7,2%. Oficialii companiei afirma ca, daca va fi finalizata, tranzactia va aduce un cistig important fondului ECPC. Venitul net va fi de circa 110,5 milioane de euro, excluzind costurile tranzactiei si ajustarea cu 5,5 milioane de dolari a activelor curente nete ale companiilor vindute. Potrivit oficialilor companiei, pretul final va depinde de rezultatele unui audit realizat dupa incheierea tranzactiei, programata pentru sfirsitul lunii noiembrie. ECPC nu intentioneaza sa reinvesteasca profitul obtinut din tranzactie, iar fondul va controla o singura proprietate dupa finalizarea vinzarii, respectiv centrul comercial de tip mall Veliko Tirnovo, din Bulgaria. Compania nu este interesata de achizitia de noi proprietati, in contextul reducerii substantiale a randamentelor de pe piata, a mai aratat ECPC.

Compania Eurisko a intermediat pentru Degi preluarea celor trei cladiri de birouri. Millenium Business Center, PGV Tower si Construdava sint inchiriate in proportie de 100%. Fondul britanic de investitii imobiliare ECPC a fost considerat anul trecut unul dintre cei mai activi investitori de pe piata.

 Lidia Ionita