Tractorul – Proiect imobiliar de 1,5 miliarde euro

Imobiliare

27.06.2008 - Gandul
Platforma industriala Tracto­rul Brasov, cumparata anul trecut de compania Flavus In­vestitii de la statul roman pentru 77 de milioane de euro, va deveni un santier de 100 de hectare pe care se vor construi birouri, apartamente si hoteluri in valoare de circa 1,5 miliarde de euro, investitie dubla fata de cea anuntata initial.

La un an dupa ce a castigat Tractorul, Flavus Investitii anunta ca va construi aici unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Europa de Sud-Est, primele constructii urmand sa fie finalizate in 2010 sau 2011, printre ele numarandu-se si un centru comercial de 100.000-150.000 de metri patrati, intre 500 si 1.000 de apartamente si circa 20.000 de metri patrati de spatii de birouri

Flavus s-a batut pentru terenul de 120 de hectare cu nume grele ca Ion Tiriac, Iulian Dascalu (proprietarul Iulius Mall), Ion Radulea (proprietarul Semanatoarea) sau Cezar Ropotan, fondatorul companiei de distributie de materiale de constructie Arabesque. Con­form contractului semnat cu AVAS, Flavus nu este obligata sa produca in continuare tractoare la Brasov. Proprietarii se plang ca au incercat sa atraga investitori, dar au fost refuzati de fiecare data. „Am cheltuit sute de mii de euro pentru a contacta toata reteaua de pro­ducatori de tractoare a Price­waterhouseCoopers.

Din păcate, interesul este foarte scăzut. Spre exemplu, Fiat a spus nu din prima, Mahindra care a participat anterior la privatizarea Tractorul a fost interesată la început, dar ei au achiziÅ£ionat o fabrică în China“, a declarat Victor Vadaneaux, unul dintre administratorii companiei. El a adăugat că au existat discuÅ£ii cu oficialii Universităţii Transilvania privind construirea pe platformă a unui centru universitar pentru circa 100.000 de studenÅ£i.

În momentul închiderii, acum un an, Tractorul avea datorii evaluate la 240 de milioane de euro, fiecare tractor produs aducând o pierdere netă de 14.000 de euro. Din cei 1.900 de angajaÅ£i 1.800 au fost disponibilizaÅ£i. (V.R.)