Tot mai multi bucuresteni isi scot apartamentele la vanzare

Imobiliare

09.07.2008 - Curierul National
Tot mai multi bucuresteni isi scot apartamentele la vanzare

Iunie a inregistrat un numar record de oferte aparute pe piata, atat pentru apartamente, cat si pentru terenuri
Numarul apartamentelor si terenurilor scoase la vanzare in Bucuresti a crescut cu 58% in iunie fata de luna precedenta, inregistrand pentru prima data in ultimii ani o inflatie de oferte imobiliare, reiese dintr-un comunicat emis de Bigpr in urma monitorizarii  realizate de site-ul anunturiparticulari.ro.

Potrivit monitorizarii, in luna iunie a fost inregistrat un numar record de oferte aparute pe piata, atat pentru apartamente si anume 1.538 de oferte pentru acest segment de imobile, cu 50% mai multe decat in luna mai, cat si pentru terenuri, respectiv 956 de oferte in luna iunie, fata de 508 in luna precedenta.
Costurile imobilelor au scazut fata de luna precedenta, dar tot sunt mai scumpe fata de 2007
Cresterea alarmanta a numarului de oferte scoase pe piata a influentat si preturile solicitate de proprietari care urmaresc un trend descendent. Pretul apartamentelor din Bucuresti a scazut in luna iunie cu procente cuprinse intre 1,5% si 6,2% fata de luna mai.

Potrivit reprezentantilor site-ului, pretul mediu al unui apartament cu doua camere a fost in luna iunie de 114.000 de euro, in scadere cu 2.000 de euro fata de luna mai.
Totusi, in ciuda scaderii pretului in ultima luna, apartamentele cu doua camere raman cu 34% mai scumpe in luna iunie 2008 fata de iunie 2007, cand pretul mediu a fost de 85.000 de euro. Aceeasi tendinta se manifesta si pe celelalte segmente de piata adica si in cazul costului unei garsoniere care a scazut fata de luna mai cu 5%, de la un pret mediu de 76.000 de euro la unul de 72.000 de euro. Pentru un apartament de trei camere, proprietarii solicita in luna iunie un pret mediu de 148.000 de euro, cu 4.000 de euro mai putin decat in luna precedenta.

Cea mai mare scadere, de 6,2%, a fost inregistrata pentru apartamentele cu patru camere. Pretul mediu al unui apartament a scazut de la 192.000 euro in luna mai la 180.000 de euro in luna iunie, dar valoarea de piata este in continuare cu 20% mai mare decat in aceeasi luna din anul trecut.
Trendul descrescator al preturilor pentru apartamente este unul fara precedent in ultimii ani. Desi scaderea din aceasta luna a preturilor nu este una dramatica, ea confirma blocajul inregistrat pe piata in aceasta perioada si este de asteptat sa continue, ajungand in toamna pana la nivelul mediu al preturilor, inregistrat anul trecut.
Statistica reprezinta numarul de oferte imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate de proprietari.

Monitorizare imobiliara online

Anunturi Particulari este un serviciu oferit de Agentie.net, firma specializata in servicii dedicate pietei imobiliare.
Serviciul a fost lansat in anul 2001 si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe internet. Monitorizam zilnic intre 500 si 4.000 de anunturi imobiliare publicate de particulari, dintre care o medie de 700 anunturi contin oferte aparute pentru prima data.

Anunturi Particulari (AP) se actualizeaza in timp real, datele fiind disponibile in fiecare dimineata, o data cu aparitia ziarelor. Softul Anunturi Particulari permite monitorizarea din ora in ora a anunturilor publicate pe internet, iar acest program este folosit in prezent de peste 700 de agentii imobiliare din Bucuresti ca instrument util pentru atragerea de noi clienti.  

Monitorizarea AP este folosita in identificarea de catre agentii a particularilor care au publicat anunturi de vanzare sau inchiriere in aceeasi zi in care a fost publicat anuntul. Serviciul de monitorizare a anunturilor imobiliare ofera o imagine reala a ofertelor de pe piata in orice moment al zilei, preturile publicate fiind cele solicitate de client fara a inregistra modificari impuse de comisionul agentiei sau de alti factori de intermediere.

Diana State