Tot mai multe posturi de ingineri raman neocupate

Constructii

20.08.2008 - Adevarul
Tot mai multe posturi de ingineri raman neocupate
Rata locurilor de munca pentru tehnicieni ramase vacante creste accelerat

Companiile romanesti au mare nevoie de personal cu calificari tehnice medii si inalte, dar specialistii sunt din ce in ce mai greu de gasit, multi dintre ei fiind plecati in strainatate.

Datele raportate ieri de Institutul National de Statistica (INS) arata ca, pe piata romaneasca a fortei de munca, printre cele mai greu de ocupat sunt posturile de ingineri, maistri si personal tehnic cu calificare medie.

Pentru profesiile cu inalta calificare, rata de neocupare a locurilor de munca s-a ridicat la 3,18% in trimestrul al doilea din acest an, in usoara scadere fata de primul trimestru, dar in crestere fata de perioadele anterioare.

Maistrii si tehnicienii, la mare cautare

In schimb, in cazul tehnicienilor si maistrilor, aceasta rata a crescut continuu, ajungand de la 1,8% in ultimul trimestru al anului trecut la 2,2% in primavara acestui an.

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit, potrivit INS, in randul ocupatiilor de legislatori, inalti functionari si conducatori (1,19%) si de agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit (1,46%).

In profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rata a locurilor de munca vacante a fost Bucuresti-Ilfov (2,64%), urmata de Moldova (2,4%). in Oltenia si in sud-estul tarii s-au inregistrat cele mai scazute valori ale acestui indicator, osciland intre 1,4% si 1,6%.

Locurile de munca vacante la sfarsitul lunii reprezinta numarul posturilor neocupate pentru care angajatorii intreprind actiuni concrete spre a gasi un candidat potrivit pentru ocupare.

Pentru bugetari oferta mare, ocupare mica

Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in administratia publica (6,13%) si in sanatate si asistenta sociala (5,97%). La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante au fost consemnate in sectoarele energie electrica, termica, gaze si apa (0,40%), ca si in industria extractiva (0,26%).

Per ansamblu, rata locurilor de munca vacante in trimestrul doi din 2008 a fost de 2,02%, in scadere cu 0,12 puncte procentuale fata de trimestrul precedent si cu 0,09 puncte procentuale fata de al doilea trimestru din 2007.

Salariul, printre cele mai mici din UE

Angajatii care lucreaza in companiile private din Romania castiga, in medie, 89 de euro brut pe saptamana, arata o analiza a remuneratiilor din mediul privat din 11 tari din Europa de Est, realizata de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE), citata de EurActiv. Castigul orar al unui angajat roman este de 17,8 euro pe zi si de 2,2 euro pe ora.

Desi costurile cu forta de munca au crescut semnificativ in ultima perioada, Romania ramane una dintre cele mai ieftine destinatii investitionale din perspectiva costurilor salariale. tara noastra este surclasata din acest punct de vedere doar de Bulgaria, unde plata saptamanala bruta este de 48 de euro.

Dan Straut