Topul oraselor cu cele mai mari scaderi de preturi la apartamentele cu doua camere si garsonierele din blocurile vechi

ANALIZE / COMENTARII

03.12.2009 - Business standard
Topul oraselor cu cele mai mari scaderi de preturi la apartamentele cu doua camere si garsonierele din blocurile vechi

Pretul unui apartament de doua camere intr-un bloc vechi variaza la nivel national de la 959 euro/metru patrat in Iasi, cel mai ieftin oras din Romania din acest punct de vedere, pana la 1.303 euro/metru patrat in Bucuresti, potrivit unui studiu lansat de portalul imobiliare.ro pe baza calculelor operate cu indicele national imobiliare.ro.

Scaderea preturilor locuintelor din cele doua orase este insa similara fata de nivelul lor din 2008, fiind de 40% in Iasi si, respectiv, 41,3% in Bucuresti. Alaturi de Iasi, topul oraselor mari din Romania cu cele mai ieftine locuinte este completat de Brasov. In acest din urma oras pretul unui apartament de doua camere era la 15 noiembrie de circa 966 euro/mp, in scadere cu 35% fata de 2008, cand depasea 1.300 euro/mp. Timisoara este si ea pe lista, intrucat pretul de plecare pentru o locuinta de doua camere este de circa 985 euro/metru patrat, mai putin cu 28% decat se cerea in 2008. Timisoara este, de altfel, si orasul unde s-au inregistrat cele mai mici scaderi de preturi fata de anul trecut comparativ cu Bucuresti, Iasi, Constanta, Brasov sau Cluj-Napoca.

La polul opus, cele mai scumpe apartamente de doua camere din tara se tranzactioneaza in Bucuresti, unde pretul de plecare pentru o astfel de locuinta a coborat in acest an cu 41%, pana la 1.303 euro/mp, fata de anul trecut, cand acesta era de aproximativ 1.842 euro pe metru patrat. Potrivit studiului imobiliare.ro, cel mai scump oras dupa Bucuresti este Constanta. Aici, preturile pentru o locuinta de doua camere de situeaza in jurul a 1.062 euro/mp, in scadere cu 45,7% fata de anul trecut, aceasta fiind si cea mai mare reducere de pret raportata la nivel national.

Al treilea oras din Romania dupa marimea pretului solicitat pentru un apartament de doua camere, conform aceluiasi studiu, este Cluj-Napoca. Aici, pretul pe metru patrat pentru un apartament de doua camere este de 1.091 de euro, mai mic cu 30% fata de 2008, cand acesta ajungea la 1.424 de euro. Clujul este insa cel mai dinamic oras din punctul de vedere al pietei imobiliare, dupa Bucuresti.

In ceea ce priveste garsonierele, cea mai mare scadere in acest an fata de 2008 la pretul pe metru patrat a fost inregistrata in Cluj, de 51%, acolo unde pretul pentru o locuinta de o camera se situeaza acum in jurul a 1.085 euro/mp, fata de 2008, cand acesta era de circa 1.640 euro/mp. Cea mai ieftina garsoniera se vinde insa in Iasi, cu 959 euro/mp, in scadere cu 40% fata de anul trecut. Topul celor mai scumpe garsoniere este condus in continuare de Bucuresti; urmeaza

Cluj-Napoca si Constanta. Preturile variaza de la 1.371 euro/mp, in Capitala, pana la 1.061 euro/mp, in Constanta. Scaderile de pret pentru o garsoniera sunt similare in Bucuresti si Constanta si sunt de aproximativ 45%.

In paralel cu reducerea preturilor, si numarul de tranzactii a scazut semnificativ de la inceputul acestui an. Cu toate acestea, in ultimele trei luni s-a inregistrat o usoara imbunatatire fata de primul semestru din 2009. “Nu mai putem vorbi despre scaderi foarte mari sau despre negocieri foarte mari. In ultimele trei luni a crescut numarul tranzactiilor pe segmentul rezidential, o imbunatatire semnificativa fata de primele sase luni ale acestui an, cand toata lumea era nehotarata si se acordau discounturi foarte mari la pretul de plecare, iar cresterea se datoreaza in principal programului Prima Casa”, a declarat Ruxandra Cleciu, cenzor in cadrul Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) Ea a mai spus ca “modelul” din Bucuresti s-a repetat, mai tarziu, si in tara. “Avantajele oraselor mari, precum Timisoara, Cluj sau Constanta, fata de Bucuresti este ca pot oferi locuinte cu o calitate mai buna in plafonul de 60.000 de euro stabilit prin Prima Casa”, a punctat oficialul ARAI .

In 2010, preturile la locuinte vor scadea, insa mai putin decat pana acum, mai spun specialistii in imobiliare.