Topul celor mai verzi orase din Europa. Afla pe ce loc este Bucurestiul

ANALIZE / COMENTARII

10.12.2009 - Wall street
Topul celor mai verzi orase din Europa. Afla pe ce loc este Bucurestiul

Capitala Romaniei s-a clasat pe locul 28 in top 30 cele mai verzi orase din Europa, in functie de protectia mediului inconjurator, potrivit unui index realizat de compania Siemens, in colaborare cu Economist Intelligence Unit.
 
Un oras european emite, in medie, 8,5 tone CO2 per locuitor/an

Studiul realizat de Siemens, in colaborare cu Economist Intelligence Unit, evalueaza cele 30 de orase din Europa sub opt categorii: emisii CO2 (dioxid de carbon), energie, cladiri, transporturi, apa, deseuri si folosirea terenurilor, aer si guvernanta “verde”.

“Analizele indica faptul ca orasele europene analizate sunt lideri din punctul de vedere al protectiei mediului inconjurator. In particular, aproape toate cele 30 de orase, care adapostesc aproximativ 75 de milioane de locuitori, au emisii de CO2 per locuitor mai mici decat alte tari din UE,” a declarat James Watson, managing editor al Economist Intelligence Unit si editorul studiului.

Cel mai performant oras in aceasta categorie, Oslo, emite doar 2,5 tone de emisii CO2 per locuitor pe an, cu mult mai putin decat media inregistrata in Uniunea Europeana, de 8,5 tone.

“Toate orasele au in fata provocari uriase. De exemplu, sursele regenerabile de energie totalizeaza in prezent doar 7% din totalul de energie electrica furnizata in aceste orase, cifra aflata cu mult sub tinta de 20% planificata de UE pana in anul 2020,” a adaugat Watson. In plus, procentul mediu de deseuri reciclate este mai mic de 20%, iar un litru de apa din patru este risipit din cauza pierderior din retea.

Copenhaga este "cel mai verde" oras din Europa

Titlul de “cel mai verde” oras din Europa a afost adjudecat de capitala Danemarcei,Copenhaga, pe locurile urmatoare clasandu-se Stockholm, Oslo, Viena si Amsterdam, potrivit indexului realizat Siemens, in colaborare cu Economist Intelligence Unit.

„Copenhaga intentioneaza sa ajunga un oras fara emisii de carbon pana in anul 2025. In tarile scandinave, produsul intern brut per cap de locuitor este peste medie, iar aceste tari bogate au investit considerabil in protectia climatica”, se arata in studiul citat.

Pana in prezent, tarile est-europene se claseaza mai jos, din cauza valorii scazute a produsului intern brut si a contextului istoric, incluzand atentia minima pentru protectia climatica in deceniile trecute. In particular, consumul ridicat de energie in cladiri si infrastructura depasita reflecta acest aspect.

In domeniul transportului public insa, orasele est-europene inregistreaza scoruri peste medie. De exemplu, Kiev, oras care ocupa locul 30 in clasamentul general, are cel mai ridicat procent estimat de persoane care folosesc transportul public pentru a face naveta.

Loc      Oras                      Scor  
1.        Copenhaga           87,31
2.        Stockholm            68,65
3.        Oslo                    83,98
4.        Viena                   83,34
5.        Amsterdam           83,03
6.        Zurich                   82,31
7.        Helsinki                79,29
8.        Berlin                    79,01
9.        Bruxelles               78,01
10.      Paris                      73,21

Sursa: Siemens


Bucuresti, pe locul 28 in top 30

Bucurestiul s-a clasat pe locul 28 in clasamentul general, ocupand urmatoarele locuri:

* categoria emisii CO2 - locul 24
* categoria Energie - locul 23
* categoria Cladiri - locul 21
* categoria Transporturi - locul 28
* categroria Apa - locul 28
* categoria Deseuri si Folosirea terenurilor - locul 28
* categoria Aer - locul 27
* categoria Guvernanta “Verde”- locul 30.

Pe ultimele locuri, se mai gasesc Sofia si Kiev.

Cele opt categorii se bazeaza pe 30 de indicatori individuali :16 sunt cantitativi (consumul de apa si de energie per cap de locuitor, rata de reciclare si de folosire a transportului public) si 14 calitativi (reducerea tintelor de emisii CO2, standarde de eficienta pentru cladiri sau sprijinirea masurilor de protectie a mediului).