Toamna nu a mai marit chiriile: scadere de 35%

Imobiliare

10.09.2009 - Money.ro

Blocarea pietei tranzactiilor imobiliare a generat o crestere a ofertei de locuinte de inchiriat. Chiria a continuat sa scada si toamna, cand in mod normal elevii si studentii cresc cererea.

Chiriile apartamentelor vechi au scazut in toate cartierele Capitalei cu 30-35%, in conditiile in care in aceasta perioada se inregistrau cresteri cu 20% pe acest segment. “Oferta de locuinte de inchiriat este uriasa, astfel ca chiriile nu mai aveau cum sa mai creasca. Totul depinde de cerere si oferta. Atata timp cat piata tranzactiilor este blocata, cei care nu pot sa vanda locuintele pe care le au le vor scoate la inchiriere, cel putin pana trece criza. Pe piata chiriilor scaderile sunt de 30-35% in medie si mi se par in concordanta cu ceea ce se intampla pe piata imobiliara”, spune analistul Ion Radu Zilisteanu.

Chiriile au scazut consistent in cazul ambelor categorii de locuinte care sunt cerute pe piata chiriilor: garsonierele si apartamentele cu doua camere. In cartiere precum Militari, Berceni sau Titan, chiria lunara pentru garsoniere era in urma cu un an de 360 de euro. In prezent proprietarii cer 250 de euro. In Panteliom chiria este de 230-250 de euro. Cu 200 de euro sunt oferite spre inchiriere grsoniere confort doi in zone precum Drumul Taberei, Berceni sau chiar confort I in Rahova.

In Tineretului sau Iancului, zone mai pretentioase, chiriile sunt acum de 300-350 de euro, adica mai putin decat se cerea inainte in cartierele periferice din Bucuresti. In zona Titulescu se ajunge la o chirie lunara de 400 de euro. Diferenta fata de zonele ultracentrale nu este mare. Pentru o garsoniera in zona Unirii se cer 400-450 de euro lunar.

Si in cazul apartamentelor cu doua camere chiriile au scazut. Astfel, in Militari, Berceni, Titan, Pantelimon sau Drumul Taberei, in urma cu un an se ajungea la chirii de 400-450 de euro. Agentii spun ca in prezent chiria este de 300-350 de euro. Si pentru aceste apatamente chiria in zonele cotate ca semi-centrale ajunge la 400-450 de euro. Cei care doresc sa stea ultracentral vor mai scoate din buzunar 100 de euro in plus pe luna.

Interesant este faptul ca in prezent chiria pentru apartamentele cu trei camere este de 300-400 de euro, adica aproape la fel de mare ca in cazul locuintelor cu doua camere. „Locuintele cu trei camere nu sunt cautate deoarece iarna intretinerea este mare. Asa se explica valoarea chiriei, care se apropie de nveilul celei pentru locuintele de doua camere”, spune Dan Titel, managerul agentiei imobiliare Domus.

Interesant este faptul ca in acest an criza imobiliara a modificat comportamentul clientilor pe acest segment, multi dintre eil studenti. „Inainte se inchiria in avans, acum oferta a crescut si oamenii nu mai inchiriaza inainte de inceperea anului universitar. Este posibil ca la sfarsitul lunii sa asistam la incercari de crestere a chiriei cu 10%”, mai spune Dan Titel.

Si chiriile pentru apartamentele noi au scazut cu peste 20%. in urma cu un an pentru un apartament cu doua camere in ansamblul Quadra Place se cereau 700-800 de euro/luna, in vreme ce in prezent o locuinta asemanatoare se poate inchiria cu 580 de euro lunar. Pentru o locuinta cu trei camere se cerea o chirie lunara de 900 de euro, in vreme ce in prezent o locuinta similara se poate inchiria pentru 700-800 de euro. In Confort Park, ansamblu rezidential construit in zona Vitan-Barzesti, se cer 500-550 euro/luna pentru un apartament cu doua camere fata de 700 de euro in urma cu un an, in vreme ce pentru unul cu trei camere se ajunge la 600 de euro, fata 900-1.000 de euro.

Cele mai mici preturi sunt in ansamblul Gloria din localitatea Jilava, unde chiria lunara pentru o garsoniera este de 250 de euro. In ansamblul Primavara din Prelungirea Ghencea, chiria pentru o garsoniera este de 330-350 de euro/luna, in vreme ce pentru un apartament cu doua camere se cer 500 de euro, iar pentru unul cu trei camere 600-650 de euro/luna. Cei care cauta astfel de locuinte sunt expati si tineri dinamici sau familii tinere, cu venituri mediu plus care nu isi permit inca o locuinta sau care sunt mobili si nu doresc sa investeasca intr-o locuinta in Bucuresti. Cele mai cautate sunt locuintele cu doua camere, cu chiria intre 500 si 700 de euro”, spune Oana Ivan, general manager Benevo.