TMC: Principalele tranzactii imobiliare - 820 mil. € in S1

Imobiliare

06.08.2008 - Business Standard

Noua mari tranzactii imobiliare au fost incheiate de la inceputul acestui an si pana in prezent. Valoarea cumulata a acestora depaseste 820 mil. euro, potrivit unui clasament realizat de The Money Channel (TMC).

In luna februarie, Eurisko, cel mai important consultant independent, si-a schimbat actionariatul. CB Richard Ellis, lider mondial pe piata consultantei imobiliare, a revenit in Romania, dupa ce, in urma cu cateva luni, isi retrasese franciza sub care functiona din 2001. Valoarea tranzactiei: 35 mil. euro. In aceeasi luna, divizia de Real estate a BNP Paribas, una dintre cele mai mari banci din lume, si-a facut intrarea in Romania. Atisreal a pre- luat Cornerstone International pentru o suma ce inca nu a fost facuta publica. Luna martie a adus pe piata locala o majorare de capital si un mare jucator imobiliar. Fondul de investitii Morgan Stanley a intrat in actionariatul Adama Holding, printr-un aport de 100 mil. euro la capitalul companiei. Din structura de management a dezvoltatorului imobiliar mai fac parte Immoeast si Lehman Brothers, alti doi actanti cu greutate la nivel international.

Doua luni mai tarziu, mai precis in mai, divizia de investitii a Deutsche Bank a patruns in forta pe piata bucuresteana. RREEF Real Estate a platit grupului controlat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas 340 mil. euro pentru trei proiecte imobiliare din nordul Capitalei. In august, divizia Deutsche Bank si-a mai trecut in portofoliu alte doua cladiri de birouri in valoare de 100 mil. euro. Iris Shopping Center a fost achizitionat de fondul de investitii DEGI, pentru suma de 147 mil. euro. In iulie, si fabrica Romcolor 2000 si-a schimbat proprietarul. Sema Parc, compania ce dezvolta unul dintre cele mai mari proiecte cu functiune mixta din Romania, a platit 2,6 mil. euro pentru producatorul de coloranti si aditivi pentru mase plastice. Din punct de vedere imobiliar, iulie poate fi denumita “luna grecilor”.

Diana Gherghita