Tinerii, tinuti chiriasi ANL de catre primari

Imobiliare

23.07.2009 - Evenimentul zilei
Tinerii, tinuti chiriasi ANL de catre primari
Procesul de vanzare a locuintelor ANL este blocat de autoritatile locale, care nu vor sa li se reduca veniturile prin pierderea chiriilor. Cateva mii de persoane care au dreptul legal sa-si cumpere casele construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) sunt nevoite sa plateasca in continuare chirie. Desi din 2007 s-a dat unda verde vanzarii locuintelor ANL catre chiriasii mai vechi de cinci ani, iar din decembrie anul trecut termenul a fost redus la trei ani, pana in prezent nici o persoana nu a devenit proprietara.

In cazul celor care puteau cumpara in perioada 2007-2008, chiria sii nu au achizitionat locuintele din cauza ca autoritatile au uitat sa dea normele de aplicare a „legii”, lucru recunoscut si de actualul director general al ANL, Pavel Belinski. Dupa ce au aparut si mult-asteptatele norme, iar termenul s-a redus la trei ani de chirie, guvernului Boc i-au trebuit mai mult de patru luni sa treaca o mica parte din locuinte aflate in aceasta situatie, adica 3.300, din proprietatea publica a statului in cea privata, asa incat unitatile locative sa poata fi vandute. Potrivit ministrului dezvoltarii, Vasila Blaga, la finele lunii aprilie, un numar de 14.745 de locuinte indeplineau con ditiile.
 
„Nu s-a primit nici un leu”

In contul deschis de guvern, unde ar trebui sa ajunga banii incasati de primarii de pe urma vanzarii acestor locuinte, nu s-a depus nici un leu, spune Belinski. „Din suma primita pe fiecare apartament, un procent de 2%-5% ramane in contul primariilor, iar res tul trebuie depus in acel cont”, ne-a explicat seful ANL.

Suma care ar putea fi incasata de stat prin vanzarea celor 14.745 de locuinte poate ajunge la 590 de milioane de euro, daca o locuinta se vinde cu 40.000 de euro, spunea Blaga in aprilie. Ieri, el a declarat ca banii vor fi utilizati tot pentru constructia de locuinte ANL.

Primarii nu pot fi obligati

Chiar daca executivul a emis o hotarare de guvern, edilii nu pot fi obligati sa vanda locuintele ANL, potrivit ministrului dezvoltarii. „Nu putem obliga unitatile administrativ- teritoriale sa vanda. E drept ca s-au construit din bugetul statului, dar primariile au oferit gratuit terenurile si toate utilitatile. Daca doresc le vand, daca nu, nu”, a explicat Blaga.

Acesta este unul dintre motivele care „blocheaza” procesul de vanzare. Un alt motiv, potrivit sefului ANL, consta in faptul ca „procedurile sunt greoaie. Trebuie facuta o evaluare a fiecarei locuinte, iar tinerii care nu au bani si vor sa cumpere trebuie sa ia un credit, iar aprobarea unui credit dureaza”.

Unii edili refuza sa puna la vanzare locuintele ANL si motiveaza decizia prin faptul ca „banii vor merge la Bucuresti (la Ministerul Dezvoltarii - n.r.) si pot lua o cu totul alta destinatie” decat cea promisa de membrii guvernului.

Consilierii locali din Sibiu s-au opus vanzarii

De exemplu, primarul PDL din Targu-Mures, Dorin Florea, nu vrea sa vanda nici o locuinta, desi exista 50 de cereri din partea chiriasilor din acest municipiu.

Un alt municipiu unde procesul de vanzare nu este dorit de edil si consilierii locali este Sibiu. In ultima sedinta a Consiliului Local, majoritatea consilierilor au respins proiectul prin care se propunea vanzarea locuintelor. Primarul Sibiului, Klaus Johannis, ne-a spus ca nu doreste sa renunte atat de usor la o investitie care a inclus si bani de la bugetul local.

La Pitesti, functionarii primariei lucreaza la elaborarea procedurii de vanzare a celor 100 de locuinte ANL. „Pana saptamana viitoare, se va fixa pretul de vanzare, care va fi corelat cu realitatile pietei imobiliare, precum si modalitatea de plata. Deja au inceput sa vina la primarie cereri”, a spus primarul PSD Tudor Pendiuc.

CREDITARE

Locuintele ANL pot fi achizitionate si prin programul „Prima casa”

Seful ANL, Pavel Belinski, spune ca persoanele care au dreptul sa cumpere locuintele, dar nu dispun de fondurile necesare, pot apela la programul guvernamental „Prima casa”. „Cei care stau in locuintele ANL indeplinesc conditiile din «Prima casa» intrucat nu detin o alta proprietate”, a mentionat Belinski.

La un credit de 40.000 de euro prin „Prima casa”, rata lunara pe 30 de ani este de circa 230 de euro. Exista si persoane care nu doresc sa cumpere casele ANL. Spre exemplu, din cei aproximativ 4.000 de braileni care locuiesc in blocuri ANL, nici unul nu a inaintat pana acum, catre primarie, o cerere de cumparare a apartamentului respectiv. Edilul social – democrat Aurel Simionescu a declarat, in mai multe randuri, ca este deschis catre aceasta optiune, insa primaria nu poate efectua o evaluare imobiliara pentru determinarea pretului de vanzare, pana nu are macar o cerere in acest sens.