tIMOn: 500.000 euro, cea mai scumpa locuinta vanduta

Imobiliare

07.12.2009 - Business standard
tIMOn: 500.000 euro, cea mai scumpa locuinta vanduta

Aproape jumatate de milion de euro, atat a fost cea mai scumpa locuinta vanduta de un dezvoltator imobiliar la ultima editie a targului imobiliar tIMOn, incheiata ieri in Capitala.

Aproape jumatate de milion de euro, atat a fost cea mai scumpa locuinta vanduta de un dezvoltator imobiliar la ultima editie a targului imobiliar tIMOn, incheiata ieri in Capitala.

O garsoniera intr-un complex imobiliar din Ploiesti, care s-a vindut cu 21.000 de euro, a fost declarata cea mai ieftina locuinta achizitionata in cadrul targului. Ultima editie din 2009 a tIMOn a adus la standurile expozantilor clienti mai putini, dar mai hotarati sa cumpere o locuinta, potrivit directorului Vlad Vlasceanu.

Primul bilant indica 3.000-4.000 de vizitatori, mai putini decat la alte editii, pentru ca au disparut “colectionarii de pliante” si indecisii, a explicat Vlad Vlasceanu.

Numarul mic de persoane interesate s-a reflectat si in numarul de contracte incheiate: 21 de tranzactii dupa primele trei zile, in valoare de doua milioane de euro, iar dezvoltatorii nu se asteptau la minuni pana la inchiderea editiei. Dezvoltatorii au venit la targ cu oferte pentru mai mult de 9.000 de locuinte. Cea mai ieftina locuinta s-a vandut la Ploiesti, iar cea mai scumpa, un apartament de trei camere in ansamblul rezidential Lotus Cismigiu, in valoare de 480.000 de euro. “Vizitatorii sunt in continuare interesati cu precadere de garsoniere si apartamente de doua camere, dar s-a observat si un interes crescut pentru apartamentele de trei camere. Majoritatea contractelor s-au incheiat pentru apartamente de doua si trei camere. “Niciunul dintre ele nu s-a facut insa prin programul Prima Casa”, mai spune Vlasceanu. Cu toate acestea, in prima zi a targului, potrivit expozantilor, cei mai multi vizitatori aveau deja dosare la Prima Casa si cautau locuinte care sa se incadreze in acest program.

Clienti putini, dar hotarati

Spre deosebire de celelalte targuri imobiliare, expozantii spun despre vizitatori ca au stiut precis ceea ce cauta. “Desi au fost mai putini vizitatori, acestia au stiut mult mai bine ce cauta pentru banii pe care ii au la dispozitie”, au declarat pentru Business Standard reprezentantii GTC Romania, care, in cadrul tIMON, vindeau locuinte in ansamblurile FeliCity si Rose Garden. “Nu am incheiat niciun contract, insa avem 30 de vizionari programate pentru saptamana care urmeaza, zece in complexul FeliCity si 20 in ansamblul Rose Garden”, au mai spus acestia la finele targului. Pretul apartamentelor in cele doua complexuri de locuinte pleaca de la 88.000 euro in FeliCity si de la 59.900 euro in Rose Garden. GTC insa nu a fost singurul dezvoltator imobiliar care nu a semnat niciun contract. Si Avangarde Rezidential se afla aseara
intr-o situatie similara. “Chiar daca au fost vizitatori mai putini, targul s-a incadrat in limitele normale, noi ne asteptam sa fie chiar mai putini vizitatori. Estimez ca au fost in jurul a 3.000-4.000 de participanti la targ”, a declarat Stefan Unchiasu, general manager al complexului Avangarde Rezidential. Acesta a reusit sa programeze cinci vizionari pentru perioada urmatoare, pentru locuinte de doua si trei camere. Cea mai ieftina oferta a celor de la Avangarde Rezidential a fost de de 42.500 euro pentru o garsoniera de 54 de mp suprafata utila, iar cea mai scumpa pentru un penthouse de 90.000 de euro, cu o suprafata de 125 mp.

Peste 38.000 de locuinte finalizate in 2009

> In trimestrul al treilea din 2009 au fost date in folosinta 14.669 de locuinte, cu 259 mai mult decat in T3 2008, peste 50% dintre acestea fiind construite in mediul urban, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. In primele noua luni au fost finalizate 38.170 de locuinte, cu 1.507 unitati mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Spre deosebire de 2008, in acest an, 51,5% din totalul de locuinte date in folosinta sunt in mediului urban, in timp ce anul trecut majoritatea fusesera construite in mediul rural (51,3%). In ceea ce priveste tipul de finantare, in acest an a crescut numarul locuintelor construite din fonduri publice fata de cele care au avut parte de finantare privata, fiind inregistrat un plus de 1.195 locuinte cu suport financiar public si doar 312 cu finantare privata.