Timisorenii prefera casele in regie proprie

PROIECTE / DEZVOLTARE , Imobiliare

01.11.2007 - Money Channel
Timisorenii prefera casele in regie proprie

Dezvoltarea accelerată a pieÅ£ei imobiliare face din TimiÅŸ al doilea judeÅ£ din Å£ară în privinÅ£a scoaterii din circuitul agricol a terenurilor. TimiÅŸorenii construiesc mai ales vile ÅŸi case în regie proprie. Astfel de vile noi costă până la 500 de mii de euro în timp ce pentru un apartament timiÅŸorenii plătesc cel mult 100-120 de mii de euro. Terenurile au preÅ£uri de la 100 la 800 de euro/mp.

TimiÅŸoara e o piaţă rezidenÅ£ială care a început să se dezvolte mai devreme decât altele din Å£ară, la mijlocul anilor '90. Datorită bunăstării populaÅ£iei s-au construit mai ales vile, dar de multe ori haotic ÅŸi fără a se prevedea spaÅ£ii pentru parcuri, ÅŸcoli sau alte elemente de infrastructură.

Ca peste tot în marile oraÅŸe, terenurile bine situate sunt greu de găsit. Potrivit companiei imobiliare Eurisko, anul trecut preÅ£ul lor a crescut cu 150-200% în anumite zone. SpecialiÅŸtii se aÅŸteaptă la continuarea trendului având în vedere că oraÅŸul va deveni metropolă,iar fabricile vor fi strămutate din oraÅŸ în afara lui.

SpaÅ£iile rămase libere prin mutarea fabricilor se află de multe ori în aproapierea centrului ÅŸi se vând cu 450-600 de euro. Se vând bine ÅŸi terenurile de pe lângă arterele de intrare în oraÅŸ, Calea BuziaÅŸului având perspective de dezvoltare imobiliară rezidenÅ£ială.

Pentru că în oraÅŸ nu se mai găsesc suprafeÅ£e libere, sunt folosite terenurile agricole pentru construirea de case. Anul trecut, aproape 650 de hectare au fost scoase din circuitul agricol, o suprafaţă de 6 ori mai mare decât în anul precedent.

În privinÅ£a locuinÅ£elor, timiÅŸorenii preferă să-ÅŸi facă singuri case dar în ultimul timp au apărut ÅŸi ansambluri de blocuri.

În ultimii ani zonele rezidenÅ£iale care s-au dezvoltat cel mai mult au fost localitatea DumbrăviÅ£a, aflată la 3 km de TimiÅŸoara, zona Braitim, Calea Aradului, Calea Urseni, MoÅŸniÅ£a Nouă, Giroc, Giarmata Vii ÅŸi Åžag.

PreÅ£urile locuinÅ£elor cresc rapid din cauza cererii mari. Fiind foarte căutate, casele ÅŸi vilele sunt cele mai scumpe- circa 100 de mii de euro dacă sunt vechi ÅŸi până la 500 de mii de euro dacă sunt noi. Apartamentele vechi au preÅ£uri cuprinse între 30 ÅŸi 85 de mii de euro iar cele noi între 33 ÅŸi 120 de mii.