Tiglina 1, locuinte noi cu vedere la Dunare

Constructii

12.08.2008 - Adevarul
Tiglina 1, locuinte noi cu vedere la Dunare
Blocurile nou-construite din cartierul galatean sunt ridicate chiar pe faleza fluviului. Asta presupune o panorama deosebita pentru unele apartamente, dar si modalitati speciale de constructie a cladirilor.

Pretul apartamentelor vechi, la mana apei

Desi situat in imediata apropiere a Dunarii, cartierul Tiglina 1 nu este foarte cautat de amatorii de locuinte construite inainte de 1989. si asta din cauza temerii ca panza freatica ar putea inunda subsolurile si chiar afecta structura de rezistenta.

Situatia nu este insa singulara, si alte cartiere se confrunta cu prezenta panzei freatice la niveluri destul de ridicate, lucru care influenteaza proiectarea structurii de rezistenta. „Terenul din Galati presupune niste metode de fundare deosebite pentru ca orice sursa de apa duce la tasarea pamantului, care este in fapt compus din aluviuni aduse de Dunare de-a lungul timpului.

Galatiul este inchis intre ape si nu are unde sa se mai dezvolte, cu exceptia zonei de nord, spre comuna Vanatori", spune Anghel Danut-Dragos, director Loconfort, companie care construieste in cartier blocul Atena.

Cele mai multe cladiri noi din tiglina 1 sunt ridicate de Vega 93 pe Bulevardul Marea Unire, in imediata apropiere a falezei Dunarii. Majoritatea dintre ele sunt terminate si livrate, dar doua mai sunt inca in constructie.

Preturi si dotari

„Aceste blocuri sunt deocamdata cele mai cautate pe segmentul locuintelor noi. Exista un paradox pe piata imobiliara din Galati. Noi am avut in oferta apartamente nedecomandate, construite in 1970, cu arii de 35 de metri patrati la doua camere, si metrul patrat ajungea sa coste undeva la 1.300 de euro, fara imbunatatiri.

Asta in timp ce un duplex de 200 de metri patrati intr-un bloc nou construit de Vega in 2007, cu vedere atat la stadionul Otelului Galati, cat si la Dunare, costa aproximativ 178.000 de euro. Asta inseamna mai putin de 900 de euro pe metru patrat.

Cei care au cumparat apartamente in blocurile noi au avut chiar de castigat. Am avut un client care a cumparat acum doi ani un apartament de trei camere intr-unul din blocurile Vega care l-a costat undeva in jurul a 80.000 de euro. Acum poate obtine pe el 140.000 de euro", spune Marian Chiosa Rotaru, director al agentiei Centrul de Investitii Imobiliare din Galati.

Alt proiect din zona, la limita dintre tiglina 1 si cartierul invecinat, Mazepa 2, este blocul Atena, ridicat de Loconfort S.A. Constructia, cu subsol tehnic, demisol, parter si sapte etaje, contine un total de 30 de apartamente de doua, trei si patru camere, cu suprafete cuprinse intre 75 si 155 de metri patrati.

„Am inceput contractarea vara trecuta, la pretul de 1.100 euro pe metru patrat plus TVA. Acum pretul e mai mare, 1.300 de euro plus TVA. Apartamentele se livreaza la cheie, cu pardoseli din gresie si parchet laminat, centrala termica de scara si aer conditionat.

Fiecare apartament are sisteme de masurare a consumului propriu de caldura si apa calda", spune Anghel Danut-Dragos. Cladirea beneficiaza de doar sapte locuri de parcare. Pretul lor a fost la inceputul contractarii de 7.000 de euro plus TVA, in prezent costul este de 10.000 de euro plus TVA. Termenul de finalizare a blocului este 30 noiembrie 2008.

Firma mai are un proiect in faza de autorizare, in apropierea Inspectoratului Teritorial de Munca. Este vorba despre un bloc cu noua etaje, cu apartamente de doua si trei camere, dar si cu apartamente tip duplex. Suprafetele vor fi cuprinse intre 40 de metri patrati la apartamentele cu o camera si peste 80 de metri patrati la trei camere.

Oferta de apartamente noi din cartierul tiglina 1 nu va depasi 300 de unitati pana la sfarsitul anului viitor. Proiecte mai mari in Galati, dar in alte cartiere au Beyler, Terra Residence si Future Group. Proiectul Beycity are un total de 384 de apartamente, dintre care 132 cu doua camere si 252 cu trei camere.

Preturile variaza intre 116.500 si 142.500 de euro, la suprafete cuprinse intre 78 si 107 metri patrati. Future Group va investi 90 milioane de euro intr-un ansamblu rezidential, iar Terra Residence Galati va fi alcatuit din garsoniere si apartamente cu doua si trei camere, cu o suprafata totala construita de 10.000 de metri patrati.

Andrei Panait