Tigle de 70 de milioane Euro

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Materiale de constructii

28.10.2007 - Jurnalul National

publicat pe 20.07.2007

 

Piaţa ţiglelor metalice va depăşi 70 de milioane de euro în acest an, ca urmare a dezvoltării sectorului de construcţii. Creşterea estimată de specialişti este cuprinsă între 30%-50%.

Învelitorile din ţiglă metalică depăşesc 60% din piaţa acoperişurilor, fiind cele mai solicitate de către clienţi. Numai în acest an principalii actori din piaţă se aşteaptă la creşteri cuprinse între 30%-50%, faţă de anul 2006, când piaţa a atins cifra de 54 de milioane de euro, au declarat reprezentanţii companiei Lindab România. În ultimii trei ani, creşterea pieţei de învelitori metalice a fost sprijinită de către investiţiile care s-au realizat. Primele cinci companii şi-au deschis unităţi de producţie în ţară începând din anul 2004 şi până-n prezent. Acest segment de învelitori va beneficia de cea mai mare creştere în raport cu celelalte, adică ţiglele din beton (pondere de 19%), învelitorile bituminoase (13%) şi cele din ţiglă ceramică (7%). Piaţa totală a acoperişurilor este estimată la 130 de milioane de euro în acest an.

EXTINDERE. Noi unităţi de producţie se vor deschide în această vară. Lindab a investit 400.000 de euro într-o nouă linie tehnologică care-i va permite dublarea capacităţii de producţie. “Dezvoltarea accelerată a pieţei de construcţii din România ne-a determinat să diversificăm portofoliul de produse”, a declarat directorul general al Lindab România, Andrei Sulyok. Capacitatea medie de producţie de două milioane metri pătraţi pe an poate acoperi circa 15.000 de acoperişuri. Şi furnizorul de produse metalice pentru clădiri industriale Kontirom, companie a grupului Arcelor Mittal, va demara producţia de ţiglă metalică în fabrica din Bucureşti în august 2007. Ulterior vrea să se extindă cu alte două fabrici la Iaşi şi Cluj. Grupul ţinteşte o cotă de piaţă de 30%, conform celor declarate de către Marian Pârvu, directorul general al companiei.

Canicula încurcă socotelile

Producătorii nu pot preciza dacă piaţa va creşte în acest an cu 30% sau 50%. Depinde de câte zile de caniculă vor fi. “Practic, nu se poate monta ţiglă între orele 12 şi 18. În plus, avem şi restricţii de circulaţie pe drumurile naţionale între orele 10 şi 20”, a declarat Sulyok. Cu toate astea, la fabrici se lucrează nonstop, 24 de ore din 24, deoarece contractele sunt deja încheiate din perioadele ulterioare. Însă pentru viitoarele două luni estimările nu mai sunt la fel de optimiste. Vestea bună este că nu se poate pune problema de pierderi, ci doar de o uşoară încetinire a ritmului de creştere.

Daniela Ivan