Terenurile pentru constructia de locuinte in apropierea Capitalei costa intre 80 si 300 de euro

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

18.01.2008 - Gardianul

Terenurile pretabile pentru constructii de tip rezidential in localitatile din apropierea Capitalei variaza intre 80 si 300 euro/metrul patrat, au declarat reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola, citati de NewsIn. Potrivit acestora, in localitatile din nordul Capitalei, in speta Corbeanca, Balotesti sau Saftica, preturile variaza intre 100 si 250 euro/mp, in timp ce in Dragomiresti, Sabareni, Zurbaua, Rosu si Chiajna, localitati din vestul Bucurestiului, un metru patrat de teren se vinde cu 80 – 200 euro/mp. In estul Capitalei, in Cernica si Pantelimon, pretul terenurilor pretabile pentru constructiile de tip rezidential variaza intre 200 si 300 euro/mp, iar in zona de sud - Popesti Leordeni, Berceni, Frumusani sau Jilava, localnicii vând terenul cu 150 – 300 euro/mp. Specialistii imobiliari sunt de parere ca si in anul acesta trendul va fi de crestere, cu circa 15-20%, si se va intesifica tendinta investitorilor de a migra spre zonele limitrofe Capitalei. „In prezent, costul terenului reprezinta deja intre 30% si 40% din pretul final vânzare a unei locuinte. In plus, un metru patrat construit destinat clasei medii si medii plus atinge valoarea de 700 euro din perspectiva constructorului, adica materialele plus mâna de lucru etc. Costul de achizitie al unei case individuale este si mai ridicat decât cel al unui apartament la bloc pentru ca include si costul terenului pe care proprietarul va trebui sa-l achite“, au declarat sursele citate.

Analistul Radu Zilisteanu, reprezentant al Asociatiei Române a Agentiilor Imobiliare (ARAI), este de parere ca preturile terenurilor au devenit prohibitive si de aceea tot mai multe persoane se orienteaza sa achizitioneze parcele in zonele mai indepartate de Capitala. „Terenurile au crescut mult ca valoare in ultimii ani, iar in prezent se vând cu preturi care nu respecta valoarea. Cei care doresc sa construiasca locuinte aleg localitati precum Domnesti sau Voluntari, unde parcelele se tranzactioneaza cu pâna la 300 euro/metru patrat“, a spus Zilisteanu.

In ceea ce priveste terenurile din interiorul orasului, analistii imobiliari sunt de parere ca in 2008, preturile pot creste si mai mult si va continua batalia investitorilor pentru fostele platforme industriale care, datorita suprafetelor mari, se preteaza pentru dezvoltarea ansamblurilor rezidentiale sau a proiectelor mixte rezidential-office-comercial. Anul trecut, un metru patrat de teren in Bucuresti s-a tranzactionat cu sume cuprinse intre 2.000 si 3.500 de euro.

A.N.