Terenurile din oras si-au conservat trei sferturi din valoare

Imobiliare

15.10.2009 - Curierul National
Terenurile din oras si-au conservat trei sferturi din valoare

Cele mai dramatice scaderi ale preturilor au fost si de 70% in zonele periferice

Pe piata imobiliara, sectorul care a avut cea mai mare cadere a fost cel al terenurilor. In conditiile in care preturile terenurilor ajunsesera la valori exorbitante, era de asteptat ca in acest sector sa vedem corectii semnificative. Preturile  terenurilor din centrul Capitalei si au pastrat valoarea si au suferit ajustari de doar  25-30%, dar nu putem spune acelasi lucru despre valorile suprafetelor din zonele semicentrale si periferice care s-au redus cu un procent situat intre 60-70%.
"In Romania, 2009 este anul unei scaderi majore a numarului de tranzactii cu terenuri. Acest trend descrescator a condus la o scadere importanta a preturilor, fenomene cauzate de reglajele ciclice ale pietei, de blocajul bancar, dar mai ales de criza economica instalata la nivel mondial. Pentru Bucuresti, scaderea preturilor a avut valori diferite in functie de locatie: un teren situat in zona centrala, de exemplu, a avut deprecieri de pana la 25%, pe cand terenurile din zonele semicentrale si periferice au suferit caderi mult mai mari, de pana la 70%", a declarat pentru Curierul National Titel Folea, director Marketing Euroest.
Potrivit lui Alexandru Nitescu, manager Departament investitii Regatta, in momentul de fata, chiar daca preturile de vanzare pentru multe proprietati situate in afara Bucurestiului au fost reduse chiar si cu 60-65% fata de inceputul anului 2008, din cauza locatiilor cu risc ridicat, si a tipului de investitie - speculative, ofertele nu depasesc 25-30% din valoarea nivelului inregistrat la inceputul anului 2008, iar pentru terenurile situate in interiorul Bucurestiului ofertele sunt la 70% din valoarea inceputului de an 2008.

Nu se intrevad schimbari importante pe aceasta piata

Potrivit specialistilor, in perioada urmatoare nu vor exista miscari pe piata terenurilor. "Tinand cont ca este strans legata de deciziile investitionale, este evident ca piata terenurilor nu se va debloca si cu atat mai mult nu va creste pana cand oamenii de afaceri sau particularii nu vor avea suficienti bani pentru a achizitiona un teren pe care sa dezvolte un proiect (casa particulara ori afacere). Sau, daca luam cazul celor care dispun de lichiditati, acestia trebuie sa depaseasca blocajul psihologic al asteptarii scaderii preturilor, al asteptarii pentru a vedea ce se va mai intampla in 2010 in Romania", a declarat pentru Curierul National Mihai Stan, director general TopEstate.ro.
In acest moment, piata terenurilor este intr-un moment de stagnare, si analistul Regatta estimeaza ca vom vedea mai multe semne de revigorare in primavara anului viitor. Astfel nici in viziunea Euroest nu se vad modificari importante. "In viitorul apropiat nu se intrevad schimbari importante ale pietei terenurilor. Euroest estimeaza ca o relaxare a acestei stari se va simti abia in a doua parte a anului 2010", a explicat Titel Folea.

Tranzactiile cu terenuri sunt foarte rare

"Tranzactiile pe terenuri sunt intamplatoare. Nu mai putem vorbi despre o regularitate, un ritm al tranzactiilor pe acest segment, sau un volum al lor. Daca in urma cu doi ani puteai sa te lansezi in estimari de genul, in zona "x" se vor face face vanzari, acum acest lucru nu mai este posibil. Proprietarii de terenuri intravilane prefera sa le tina, pentru ca nu au un cost mare cu administrarea lor, sperand totusi intr-o revigorare a interesului cumparatorilor.Cumparatorii, putini la numar, negociaza si prefera sa nu cumpere daca proprietarii nu accepta preturile ofertate de ei, care de regula reprezinta 50-70% din suma solicitata. Oamenii care cumpara terenuri in aceasta perioada doresc sa le foloseasca pentru a dezvolta repede o afacere care sa inceapa sa produca ceva bani. Poate o hala, o spalatorie auto", a explicat Mihai Stan.