Terenurile din Galati aproape si-au dublat pretul in ultimul an

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

11.03.2008 - Bursa
Terenurile din Galati aproape si-au dublat pretul in ultimul an

Cererea mare din partea galatenilor care vor sa-si constuiasca locuinte, dar si interesul marilor investitori au determinat cresterea accelerata a pretului terenurile din Galati. In prezent, un metru patrat de teren se vinde cu pana la 500 de euro, in functie de zona in care este situat. Agentii imobiliari de la "Retrocasa" sustin ca, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pretul unui metru patrat de teren din Galati a crescut cu 50% pana la 80%.

In zona centrala a Galatiului, terenul costa intre 300 si 450 de euro/mp. De exemplu, un metru patrat de teren cu deschidere la strada Domneas­ca, una dintre principalele artere ale orasului, este 400 de euro, afirma agentii imobiliari de la "Axa". Cel mai scump teren din oras este pe bulevardul George Cosbuc si costa 500 de euro/mp. Ceva mai mici sunt preturile pentru terenurile din Piata Centrala, unde 500 mp de teren cu utilitati pot fi achizitionati cu 100.000 - 125.000 de euro.

Cele mai cautate zone sunt Bariera Traian, Stefan cel Mare, Arcasilor

Preturile scad la jumatate pentru terenurile din zona Portului si chiar pe strada Basarabiei. In aceste zone, cererea este foarte mica in comparatie cu centrul orasului sau chiar Bariera Traian, unde metrul patrat se vinde cu 130 - 260 de euro. Conducerea agentiei imobiliare "Retrocasa" ne-a declarat: "Batalia mare se duce pe terenurile scoase la vanzare in zone precum Bariera Traian, Stefan cel Mare, Arcasilor si cele cu deschidere la DN26. Pentru Basarabiei sau Port nu sunt cereri de terenuri pentru case pentru ca des­tinatia zonei este industriala. Situatia este similara pentru iesirea spre Braila. Pe drumul de centura nu au cautare terenurile pentru constructii, mai ales ca sunt pe partea lacului Catusa si acele conducte care dau zonei un aspect neplacut".

Interesul marilor investitori a ridicat preturile terenurilor din nordul orasului

Preturile terenurilor au ajuns la cote ridicate in anumite zone si datorita intentiei unor investitori de a deschide noi afaceri. Dezvoltatorii de proiecte imobiliare s-au orientat spre Arcasilor, Metro, Stefan cel Mare deoarece terenurile sunt mai ieftine si aduc un profit mai consistent plasamentelor. Unul dintre cele mai mari cartiere rezidentiale din Galati se construieste pe strada Arcasilor, unde, in urma cu cativa ani, metrul patrat de teren se vindea cu 60 de euro. In prezent, pretul loturilor scoase la vanzare este de trei ori mai mare.

Reprezentantii "Retrocasa" apreciaza: "Faptul ca , si mai nou au investit si construiesc vile in Arcasilor, Metro si Stefan cel Mare dovedeste adevaratul potential al acestor zone. Pe de o parte, cei care au proprietati in zona se folosesc de faptul ca ia amploare constructia de locuinte si cer preturi din ce in ce mai ridicate. Cei care au cumparat terenuri pentru dezvoltari rezidentiale au facut achizitiile cand preturile in zona erau atractive. Pe toata perioada constructiilor, preturile au crescut semnificativ din cauza inmultirii cererilor".

In localitatile limitrofe, terenurile ajung pana la 80 de euro/mp

Cei care nu isi permit sa achizitioneze un teren in oras aleg localitatile din apropierea Galatiului. Astfel, un teren in Sendreni, care se afla la circa 15 minute de oras, se vinde cu 20 - 30 de euro/mp. Daca lotul este situat in cartierul de vile aflat in plina dezvoltare in zona, atunci pretul mai creste pana la 40 de euro/mp.

O alta localitate foarte cautata pentru constructia de locuinte este Vanatori, unde un metru patrat poate fi cumparat cu 40 - 70 de euro/mp, daca terenul are deschidere la DN 26, sustin reprezentantii "Info Galati". O alta locatie care se impune pe piata terenurilor pentru constructia de locuinte este Smardan, unde un metru patrat se vinde in prezent cu 20 - 40 euro, potrivit agentiei "Retrocasa".

Marilena Dinu, Galati