Terenurile din Delta, de patru ori mai scumpe

TENDINTE , Imobiliare

04.11.2007 - Adevarul

publicat pe 26.09.2007

 

Delta Dunării nu a fost ocolită nici ea de creÅŸterea preÅ£urilor. Chiar dacă în zonă există probleme stringente din punct de vedere al utilităţilor, preÅ£urile terenurilor au avansat puternic, în ultimii ani, de la doar câÅ£iva euro metrul pătrat, în 2003, la 100 de euro, în prezent.

„După Pipera ÅŸi Valea Prahovei, unde piaÅ£a este suprasaturată, Delta Dunării înregistrează deja salturi importante pe piaÅ£a terenurilor. În timp ce în anul 2003 un hectar de teren în Delta Dunării sau la Gurile Dunării costa în medie 2-4 euro/mp, în 2004, acelaÅŸi teren era comercializat cu 10-12 euro/mp", precizează agenÅ£ia imobiliară Perfect Casa.

PreÅ£uri între 15 euro ÅŸi 100 de euro pe metrul pătrat

100 de euro este preÅ£ul pe metru pătrat la care se vând cele mai valoroase parcele din Delta Dunării

Compania imobiliară a realizat o cercetare de piaţă, în urma căreia au fost identificate cele mai bune zone din Deltă, atât din punct de vedere al poziÅ£ionării geografice, cât ÅŸi al preÅ£urilor practicate. "PiaÅ£a a început să se dezgheÅ£e abia în 2005.

Dacă atunci printre preferate era satul Crişan (n.r. - unde accesul se face numai pe apă), acum acolo nu se mai fac tranzactii, pentru că preţurile s-au dublat. Cele mai scumpe parcele sunt de 90-100 de euro/metrul pătrat", spune Jeni Dragomir, preşedinte Perfect Casa.

Potrivit studiului realizat de agenÅ£ie, preÅ£uri mai mici, de respectiv de 35-40 de euro metrul pătrat, au terenurile situate în Mahmudia, Bălteni ÅŸi Nufărul. „O problemă ar fi faptul că, de cele mai multe ori, se vând suprafeÅ£e mari de teren, de 2.000-3.000 de mp, iar proprietarii se lasă convinÅŸi destul de greu să-ÅŸi fragmenteze loturile", mai spune sursa citată. O altă zonă spre care se îndreaptă investitorii este Dumbrăvăţul de Jos ÅŸi Uzlina, unde preÅ£urile sunt de 40, respectiv, 30 de euro/mp.

Dana Banzea