Terenurile - 6.000 de euro metrul patrat

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

06.12.2007 - 7Plus
Terenurile - 6.000 de euro metrul patrat

Se spune ca intr-o economie capitalista piata este "reglata" de cerere si oferta. Adica daca cererea este mare si oferta mica, preturile sint pe masura de crescute. Si invers, cind oferta este mare si cererea mica, preturile devin si ele mici. Exista insa si exceptii de la aceasta regula. Cind preturile scad sau cresc fara vreun motiv. Iar piata imobiliara din Capitala este un exemplu perfect in acest sens. In ultimii ani, preturile au crescut sau au scazut in mod aberant fara nici un motiv aparent. Cum ar fi apartamentele din cartierele de la periferia (saraca) a Bucurestiului care se vind si cu preturi ce sar de 100.000 de euro. Sau in alte locuri din Bucuresti, cum ar fi zona de Nord, preturile sint mari pentru ca e o zona "de fite" si da bine sa ai o vila pe acolo. De fapt, da atit de bine incit un metru patrat de teren in zona de Nord costa dublu fata de acelasi metru patrat in buricul Bucurestiului. Potrivit unui raport Colliers, preturile in zona rezidentiala din nordul Capitalei au urcat pina la 6.000 euro pe metru patrat, din cauza epuizarii terenurilor construibile, ajungind in cazul apartamentelor dintr-o cladire in constructie pe strada Gogol, din cartierul Primaverii, la 8.617 euro pe metru patrat, mai scump decit in centrul Barcelonei sau Parisului. "Preturile ridicate se datoreaza in primul rind preturilor terenului, care au atins un nivel extrem de ridicat, fiind comparabil cu cele la care se tranzactioneaza un teren in vestul Europei. (...) preturile au urcat in zonele de lux pina la 6.000 euro pe metru patrat, indiferent de finisaje sau facilitati", se arata in studiul companiei de servicii imobiliare. Colliers da ca exemplu zona Pipera-Tunari unde, in zece ani, pretul terenului a avansat de pina la 200 de ori, de la 5 dolari pe metru patrat la 1.000 de euro pe metru patrat. De asemenea, in anumite zone din cartierul Primaverii, pretul unui metru patrat de teren poate atinge chiar si 5.000 euro. Cu toate acestea, in aceasta zona sint dezvoltate foarte multe proiecte rezidentiale noi, iar cumparatorii sint inca dispusi sa plateasca un pret mai mare pentru a locui intr-o locatie superioara, se mai arata in studiu. Pentru a micsora pretul unui metru patrat construit, dezvoltatorii prefera sa construiasca pe verticala, la o densitate mai ridicata. Totusi, potrivit Colliers, piata rezidentiala de lux din Bucuresti nu a atins nivelul de satisfacere a cererii. "Cererea foarte mare pentru aceasta zona se justifica, printre altele, prin cresterea numarului de cladiri de birouri, tendinta fiind de a cauta o locuinta in apropierea serviciului. In aceste conditii, oferta disponibila momentan nu este suficienta pentru a satisface intreaga cerere", se mai arata in studiu.

Oferta saraca

Culmea e ca oferta nici macar nu este suficient de variata, zona de nord oferind doar solutii locative scumpe, cu valori mai reduse pe metru patrat doar in zona de periferie. Astfel, pe linga cartierele traditionale de locuinte din nordul Capitalei, precum Dorobanti, Primaverii, Floreasca, Kiseleff sau Soseaua Nordului, interesul este ridicat si pentru zone precum Baneasa, Pipera, si chiar Otopeni, Corbeanca si Balotesti. Totodata, tendinta este ca dezvoltarile rezidentiale sa se mute si mai spre nord, in zone relativ noi, precum Sisesti, Odai, Jandarmeriei sau Petricani. In acelasi timp, conform datelor Colliers, 70% din românii care cumpara locuinte de lux le inchiriaza, datorita faptului ca isi recupereaza rapid banii. Potrivit studiului, in zona soseaua Nordului/Herastrau, preturile variaza intre 179.500 euro, pentru un studio de 61 metri patrati, si 900.000 de euro pentru un apartament de patru camere in Scoala Herastrau.
In cartierele Primaverii, Aviatorilor si Kiseleff, considerate cele mai scumpe din Capitala, terenurile disponibile sint putine, astfel ca numarul de complexe rezidentiale noi este redus, iar cele aflate in constructie sint de dimensiuni mici, unele fiind destinate doar inchirierii. Pina in prezent, in zona Floreasca si Dorobanti au fost dezvoltate putine proiecte, pe strazi adiacente, in spatele blocurilor, neavind astfel un amplasament foarte bun. Din aceste motive, chiar si in blocurile vechi si foarte vechi pretul de vinzare pe metru patrat este intre 3.000 si 3.500 euro, insa spatiile sint mici. Baneasa si Pipera sint zonele cu cel mai mare boom in dezvoltarea imobiliara pe toate sectoarele, atit spatii de birouri, cit si retail si rezidential. O caracteristica generala a proiectelor rezidentiale noi din aceasta zona sint suprafetele foarte mari de teren utilizate, intre 10 si 221 de hectare. Zona Sisesti, Straulesti, Jandarmeriei si Odai a inceput sa se dezvolte datorita amplasamentului din apropierea noilor cladiri de birouri, de aeroport si de viitoarele centre comerciale.
"De mentionat sint si problemele care incep sa apara datorita dezvoltarii fara un plan de urbanism concret, in nordul Bucurestiului cel mai important aspect fiind infrastructura inadecvata. Aceasta poate duce in urmatorii ani la aparitia unor esecuri in ceea ce priveste investitiile imobiliare. Pentru a evita aceasta situatie, multi dezvoltatori asteapta imbunatatirea situatiei inainte de a demara un proiect", se mai arata in studiul Colliers.

Bogdan Panturu