Terenuri de 513.000.000 euro

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

19.03.2008 - Romania Libera
Terenuri de 513.000.000 euro

Primele zece tranzactii cu terenuri din Capitala au miscat anul trecut 513 milioane de euro pentru 72,9 hectare.

» Cinci tranzactii mari au vizat terenurile unor foste platforme industriale, la un pret mediu de 645 de euro/mp.

Cea mai scumpa tranzactie cu terenuri a anului 2007 a fost preluarea de catre Raiffeisen Evolution a unei suprafete de 11 hectare din Bucuresti, pentru care a platit 90 milioane de euro. Anul trecut primele zece tranzactii cu terenuri au miscat peste o jumatate de miliard de euro (513 milioane de euro) in schimbul unei suprafete egale cu 0,03% din Capitala (72,9 hectare), potrivit companiei Atisreal Romania, parte a grupului financiar francez BNP Paribas.

Desi preturile terenurilor sunt diferite de la un cartier la altul, marile tranzactii, care implica suprafete de dimensiuni mari, se fac la cotatii inferioare pietei. Astfel, pretul mediu al primelor zece afaceri cu terenuri s-a situat la aproximativ 703 euro pe metrul patrat.
Potrivit specialistilor Atisreal, cumparatorii terenurilor au fost, in cea mai mare parte a cazurilor, fondurile de investitii, precum si companii care dezvolta proiecte imobiliare. "Cresterea constanta a cererii pe piata a fost sustinuta de aportul important de capital al fondurilor de investitii si companiilor care gestioneaza proprietati imobiliare", considera Ioana Momiceanu, directorul Atisreal Romania.
Aceasta apreciaza ca fondurile de investitii au in vedere piata din Romania in scopul diversificarii portofoliului imobiliar si al diminuarii riscurilor.

"Piata terenurilor a fost dominata de cumparatori straini, majoritatea originari din Israel, Spania, Grecia, Marea Britanie si Irlanda. Investitorii urmaresc, in principal, comasarea unor loturi de mici dimensiuni, pentru dezvoltarea unor proiecte industriale sau rezidentiale de anvergura", considera oficialul Atisreal Romania.
In functie de valoare, topul tranzactiilor cu terenuri de anul trecut a fost dominat de Raiffesein Evolution, divizia imobiliara a grupului Raiffesein, cu 90 milioane de euro, Afi Europe, dezvoltatorul Cotroceni Park, cu 77,5 milioane de euro, Rosebud Medical, cu 72,9 milioane de euro, Bellrom si Real4you cu cate 60 milioane de euro. Urmatoarele cinci clasate au fost fondul irlandez de investitii Caelum Development, cu 53 milioane de euro, compania Gran Via din Spania – 42 milioane de euro, compania spaniola IUE Lider – 30,6 milioane de euro, investitorul spaniol Gran Via – 17,5 milioane de euro si compania maghiara Ablon Group – 9,5 milioane de euro.

Studiul citat a evidentiat totodata ca la totalul tranzactiilor cu terenuri de anul trecut a contribuit si retragerea din circuitul agricol a unei suprafete de teren de 110 hectare din Bucuresti si 490 de hectare in judetul Ilfov, realizata la nivelul anului 2006.

Mariana Baciu